Logo Realitatea.md

(DOC) Investitorii străini și specialiștii calificați vor beneficia de facilități privind dreptul de ședere pe teritoriul RM

23 Iunie 2017, 16:26 // Economie

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat astăzi în lectură finală un proiect de lege care va crea mai multe facilități pentru specialiștii IT. Documentul prevedere simplificarea procedurilor de obținere a dreptului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, persoanele cu funcții de conducere, investitorii, specialiștii de înaltă calificare își vor putea desfăşura activitatea pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi documentaţi cu permis de şedere temporară. Aceștia se vor putea fala pe teritoriul țării în baza copiilor paşaportului naţional, cazier judiciar din țara de origine, a documentului ce confirmă împuternicirile sale pentru o perioadă de 6 luni pe parcursul oricărei perioade de 12 luni.

Foto: imagine simbol

Investitorii se vor putea afla în Moldova pentru o perioadă de până la 3 luni calculate cumulativ pe parcursul unei perioade de 12 luni, în baza copiilor paşaportului naţional, documentelor care dovedesc efectuarea investiției.

Specialiștii de înaltă calificare vor avea dreptul să stea în Moldova pentru o perioadă de până la 6 luni calculate cumulativ pe parcursul unei perioade de 12 luni, în baza copiilor paşaportului naţional, cazier judiciar din țara de origine, contractului de prestări servicii, actelor de studii sau calificare şi/sau de confirmare a experienţei profesionale de cel puţin 6 ani în domeniul de activitate şi, după caz, alte acte prevăzute de legislaţia naţională pentru prestarea serviciilor în anumite domenii. Asupra membrilor familiilor persoanelor menționate se aplică aceleași reguli.

În cazul în care termenul prevăzut de lege expiră, investitorii respectivi vor depune o cerere la Comisia de evaluare a dreptului de ședere, însoțită de actele necesare. Comisia de evaluare, în baza actelor prezentate, va lua decizia de acordare sau respingere a dreptului de ședere pe un termen mai mare.

Legea va intra în vigoare în termen de 2 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. MTIC, în termen de 2 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a prezentei legi va elabora și aproba Ordinul cu privire la Regulamentul de activitate a Comisiei de evaluare a dreptului de ședere a străinilor.

În Republica Moldova, sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în revine o cotă de circa 8% din PIB însă industia tehnologiei informației are o cotă infimă de circa 0,82% din PIB astfel obiectivul inițiativei este de a valorifica potențialul Republicii Moldova în domeniul IT prin atragerea investițiilor în acest domeniu, precum și a forței de muncă înalt calificate.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile