Logo Realitatea.md

(FOTO) Lupta lucrătorilor medicali cu pandemia, descrisă de către un medic de la Bălți: Tristețe, durere, revoltă

16 Aprilie 2021, 16:21 // Societate

Dmitrii Dubinceak-Muler este un anestezist-reanimatolog din Bălți, care a apărut în vizorul public după ce a descris lupta lucrătorilor medicali cu pandemia de COVID-19. Tânărul a relatat despre zilele și nopțile de gardă petrecute alături de colegii din secția de anestezie și terapie intensivă a Spitalului clinic municipal Bălți, despre destinele a zeci de pacienți, emoțiile și sentimentele trăite la minut, tristețea, durerea, revolta, grijile, și despre lipsa timpului petrecut cu soția și fiica sa. 

În luna martie curent, Dmitrii a scris o postare despre modul în care pacienții diagnosticați cu COVID-19, mor în secția de terapie intensivă. Mesajul a devenit viral și a fost publicat de mai multe instituții mass-media. 

„Mi-am dorit demult să scriu acel text, pentru că nu mai puteam să privesc la realitatea de afară, care e cu totul alta decât cea din spital și din secții, unde pacienții și medicii luptă pentru fiecare oră de viață. O realitate în care o parte din oameni nu cred în existența virusului și care nu respectă regulile de protecție. Este aproape imposibil să înțelegi aceste două „lumi” paralele. De aceea, m-am gândit să descriu ce se întâmplă cu bolnavii de COVID-19, cum se manifestă boala și prin ce trece pacientul, în speranța că măcar cineva își va schimba comportamentul și va respecta regulile”, a subliniat anestezistul-resuscitator.

De asemenea, Dmitrii recunoaște că cel mai greu în pandemie îi este să vadă cum mor persoanele aflate în stare gravă de COVID-19. 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății 2021, OMS Moldova și Uniunea Europeană în cadrul Programului „Solidari pentru sănătate”, au realizat un proiect foto cu implicarea mai multor doctori, inclusiv a lui Dmitrii Dubinceak-Muler. 

„Dmitrii are 31 de ani, s-a întors să locuiască în orașul său natal Bălți, iar altruismul tineresc l-a determinat să aplice la medicină, dar nu regretă alegerea sa nici pentru o clipă. Este primul medic din familie și este foarte mândru de asta. Dmitry are o soție și o fiică”, conchid autorii proiectului foto. 

Citeste tot despre: Balti, covid-19, Republica Moldova
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9217 0.8331%
USD USD 19.2760 -0.0648%
RUB RUB 0.3169 -0.3146%
RON RON 4.0611 1.0073%
UAH UAH 0.5219 -0.0574%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile