Logo Realitatea.md

(VIDEO) Conflict între Președinție și Parlament. Opiniile experților

16 Aprilie 2021, 14:45 // Actualitate

În contextul în care Curtea Constituțională (CCM) a admis ieri, 15 aprilie, sesizarea privind întrunirea elementelor de dizolvare a Parlamentului, au apărut un șir de dispute referitoare la conflictul creat între cele două instituții vizate: Președinția și Parlamentul. Astfel, în cadrul unor dezbaterii organizate de către IPN, experții politici și în drept constituțional au înaintat câteva opinii.

Igor Boțan, expert permanent al Proiectului, a vorbit despre rolul fundamental a Curții Constituționale într-un stat de drept și care este esența legală dintre cele două intituții: Președinția și Parlamentul.

„Este o dispută politică care se referă la dizolvarea Parlamentului ce a fost evocată timp de 4 ani de ex-președintele Igor Dodon. El a provocat demisia Guvernului pentru ca ulterior să fie alegeri parlamentare anticipate”, a conchis acesta.

Totodată, Vlad Țurcanu, expert în comunicare, menționează că altă decizie din partea Curții Constituționale nici nu aștepta. 

„Din punctul meu de vedere este un conflict politic într-o țară care încă nu s-a aranjat temeinic pe bazele sale, iar la CCM se judecă în primul rând aspectele juridice. Ar fi fost straniu dacă CCM ar fi luat o altă decizie în condițiile în care reiese destul de clar că după două încercări eșuate de a se obține votul din partea parlamentului pentru un guvern, președintele poate dizolva parlamentul. CCM a intervenit pentru a curma o situație care a durat mai bine de cinci ani”.

Nicolae Osmochescu, judecător în demisie al Curții Constituționale, a declarat despre faptul că politicul trebuie să se supună normei de drept.

„În opinia mea nu este corect să numim acest conflict dintre cele două instituții ale statului, ca un coflic politic. Mai degrabaă este un conflict juridico-politic, dar fiind faptul că Constituția este un document, că CCM examinează hotărâri doar cu aspecte juridice, cele politice rămân înafara deciziilor CCM. Este evident că influența politicului există, dar există un principiu: dreptul se formează prin intermediul politicului, dar din momentul adoptării normei de drept, și politicul este supus. Așa trebuie să fie într-un stat de Drept”.

De asemenea, Ion Duminică, doctor în științe politice, a menționat că la moment conflictul are repercusiuni asupra tututor sferelor societății, iar cele două părți trebuie să înțeleagă că în politică nu sunt câștigători permanenți.

„Acum stăm la un conflict politic între Președinție și parlament. Consider că această dispută politică nu trebuie oprită la CCM. Lupta politică trebuie oprită inclusiv între acești actori”.

Amintim că ieri, 15 aprilie, Curtea Constituțională a admis sesizarea președintei țării, Maia Sandu, prin care a solicitat opinia Înaltei Curți, privind întrunirea elementelor de dizolvare a Parlamentului. Astfel, magistrații constituționali au permis dizolvarea Legislaturii a X de către șefa statului, după ce s-au scurs mai mult de trei luni de la demisia prim-ministrului, iar cele două tentative de învestire a unui nou Cabinet de miniștri au eșuat.

Citeste tot despre: CCM, dezbateri, IPN
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.2812%
USD USD 17.7351 0.0209%
RUB RUB 0.2401 1.5222%
RON RON 4.0578 0.2991%
UAH UAH 0.6497 -0.2916%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile