Logo Realitatea.md

(VIDEO) Fost judecător constituțional: Ce se întâmplă cu credibilitatea CCM după decizia de ieri

16 Aprilie 2021, 15:05 // Actualitate

Nicolae Osmochescu, judecător în demisie al Curții Constituționale, a vorbit despre imaginea și credibilitatea CCM după ce ieri, 15 aprilie, în urma deciziei de a se dizolva Parlamentul, mai mulți actori politici au aruncat critici și învinuiri asupra organului de stat.

Acesta a discutat despre faptul că indiferent de procedura și procesul în care sunt desemnați judecătorii CCM, până la final, decizia de a desemna îi revine politicului. Întotdeauna așa a fost și este. În același timp a menționat că din momentul în care judecătorul a depus jurământul se supune numai constituției și legislației în vigoare. 

„Acum doi ani, când CCM era un element al statului capturat. În ziua de astăzi, CCM, are un nivel destul de înalt de credibilitate în rândul omului simplu. Funcționarii diferit vor aprecia deciziile. Indiferent de parerile și aprecierile individuale, toți trebuie să înțeleagă că hotărârile Curții Constituționale sunt irevocabile obligatorii pentru toți. Orice tentativă de a nu respecta, de a încălca, sau de a acționa contrar hotărârii, poate fi apreciat ca un act de revoltă”, a conchis acesta.

Totodată, Nicolae Osmochescu a menționat că declarațiile defondate pe care le fac iresponsabilii politici, aduc doar discordia în rândul societății. Pentru soluționarea oricărei probleme, sunt procedurile legale atât juridice cât și politice în conformitate cu Constituția. Credibilitatea Curții Constituționale depinde în primul rând de calitatea actului adoptat.

„În opinia mea, credibilitatea CCM, din 1995 și până în ziua de azi a avut și avânturi, și căderi. Tot depindea în mare măsură de personalitățile care erau propuse pentru acestă funcție și pentru hotărîrile luate. Indiferent că este o opinie separată sau disidentă, avizul adoptat de CCM, care este obligatoriu, a fost votat de marea majoritate. Noi nu trebuie să operăm cu principii și norme selective. Indiferent de decizia de ieri, credibilitatea CCM în ultima perioadă a fost în creștere”, a mai adăugat Nicolae Osmochescu.

Citeste tot despre: CCM, credibilitate, decizie
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.2812%
USD USD 17.7351 0.0209%
RUB RUB 0.2401 1.5222%
RON RON 4.0578 0.2991%
UAH UAH 0.6497 -0.2916%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile