Logo Realitatea.md

(VIDEO) Părinții, nemulțumiți de închiderea școlilor: Modelul de învățământ la distanță nu este deloc eficient

14 Aprilie 2021, 10:21 // Societate

Pandemia de COVID-19 a schimbat mersul normal al lucrurilor în toată lumea. Astfel, în cadrul conferinței organizate de AO „Părinți Solidari”, s-a discutat despre faptul că Autoritățile nu luptă cu pandemia, ci din contra, luptă împotriva copiilor și contra educației. Totodată, Ala Revenco, director executiv AO „Părinți Solidari”, a menționat despre faptul că în perioada martie-aprilie curent, cele mai dure restricții au fost aplicate doar în raport cu sistemul de învățământ, un sistem vital pentru toată societatea.

„În ciuda faptului că avem multe școli unde nu sunt cazuri de îmbolnăvire, oricum și acelea sunt închise. Avem multe localuri, magazine, piețe deschise, transport arhiplin, iar în acest caz nu se poate vorbi despre o situație excepțională. Este evident că acest model de învățământ, exclusiv la distanță nu este deloc eficient”, a conchis Ala Revenco.

În același timp, în cadrul conferinței s-a menționat și despre dezinformarea ce vine din partea autorităților, iar scopul ar presupune argumentarea menținerii școlilor închise până la finalul anului școlar. 

Potrivit autorităților, copiii pot merge cu părinții la cumpărături, piețe, dar la școală, acolo unde se păstrează distanța, unde se dezinfectează suprafețele, unde sunt cumpărate tone de dezinfectant și distribuite școlilor, și unde copiilor le este un mediu relativ sigur, nu pot merge.

Cezara Dilevschi, psiholog-psihoterapeut, a abordat întrebările pe care le evită autoritățile să le discute. 

„Copiii au nevoie de copii ca să se dezvolte. Copiii învață printre copii cum să-și gestioneze emoțiile, cum să coopereze, cum să gestioneze conflictele. Atunci când îi lipsim de aceste lucruri, riscăm să avem o generație COVID. Impactul negativ asupra ochilor și oboseala creierului sunt mult mai mari în cadrul învățământului online. Totodată, persistă starea de tristețe și lipsește motivația. Lipsa activităților îi duce într-o zonă depresivă”.

S-a mai menționat că în cazul copiilor din clasele primare, care încă nu au abilitatea de a se orienta fără ajutorul cuiva, este foarte complicat. Anxietatea, neliniștea, empatia sunt cele mai prezente la moment la copii.

De asemenea, Victoria Rusnac, părinte, a relatat despre dificultățile pe care le întâmpină în situația în care are acasă trei copii școlari. Ea a menționat despre faptul că extrem de mult au scăzut la note, chiar dacă înainte erau cei mai bune la majoritatea materiilor, iar nivelul de cunoștințe nu mai este atât de trainic. 

Citeste tot despre: copii, covid-19, învățământ online
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile