Logo Realitatea.md

(VIDEO) Parlamentul a cerut recuzarea unui judecător CCM. Decizia luată de Înalta Curte

15 Aprilie 2021, 11:11 // Actualitate

Reprezentanții Parlamentului la ședința Curții Constituționale (CCM), unde se examinează sesizarea președintei țării, Maia Sandu, privind posibilitatea dizolvării Parlamentului, a înaintat cererea de recuzare a judecătorului constituțional, Nicolae Roșca, însă Înalta Curte a respins solicitarea.

Embed:

Argumentul invocat de reprezentanții Parlamentului a fost faptul că, Nicolae Roșca, în perioada anilor 2017-2019 a fost avocatul Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune din care a făcut parte Maia Sandu, până a obține mandatul de președintă a țării.

De asemenea, juriștii Legislativului au argumentat sesizarea recuzării prin faptul că, în 2019, când Maia Sandu a deținut funcția de prim-ministră a participat direct la înaintarea lui Nicolae Roșca la funcția de judecător la CCM.

Drept argument al refuzului de a admite cererea de recuzare, președinta CCM, Domnica Manole, a invocat faptul că, „la perioada de pregătire a ședinței, atunci când a întrebat dacă au cereri de recuzare, reprezentanții Parlamentului au declarat că nu au”. Astfel, a fost depășită etapa recuzării, iar argumentele aduse de aceștia sunt cunoscute de întreaga societate. „Prin urmare, demersul nu poate fi admis spre examinare la etapa examinării în fond a sesizării”, a spus Manole.

În replică, reprezentanții Parlamentului au declarat că legislația permite recuzarea unui judecător și pe parcursul examinării sesizării în fond.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile