Logo Realitatea.md

Alegeri în Germania! Partidul cancelarului Angela Merkel pierde în urma unui scandal de corupție

15 Martie 2021, 10:56 // În lume

Partidul cancelarului german Angel Merkel, CDU, a obținut rezultate slabe în cadrul a două sondaje regionale cheie, văzute ca principalele indicatoare a ceea ce s-ar putea întâmpla la alegerile generale din Germania, care vor avea loc în septembrie.

 

Conform rezultatelor preliminare, Uniunea Creștin-Democratică din Germania (CDU) ar fi câștigat aproximativ un sfert din voturi Baden-Württemberg și Renania-Palatinat.

Cele două state occidentale au fost cândva regiuni puternic dominate de gândirea conservatoare.

Merkel urmează să demisioneze în septembrie după o perioadă de 16 ani de mandat în funcția de cancelar al Germaniei.

Scăderea rezultatelor obținute de partidul CDU, este o consecință a furiei crescânde din Germania din cauza ritmului lent de lansare a procesului de vaccinare împotriva coronavirusului și a scandalului cu privire la achiziția de măști.

Amintim că mai mulți parlamentari conservatori au demisionat pe fondul mai multor acuzații ce le-au fost aduse în legătură cu comisioanele uriașe pe care le-ar fi luat pentru aranjarea unor acorduri guvernamentale pentru a cumpăra măști de protecție.

sursa: Infratest dimap/ARD

În Baden-Württemberg, se anticipează că Partidul Verde va rămâne la putere cu aproximativ 33% din voturi, CDU obținând 24%, mai puțin decât a obținut la sondajul anterior din 2016.

În Renania-Palatinat stat vecin, se prevede că social-democrații de centru-stânga (SPD) vor păstra puterea cu aproximativ 36%.

CDU a condus sondajele de opinie, dar se estimează că va obține doar 28% din totalul de voturi.

Secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, a declarat că „nu a fost o seară electorală bună pentru CDU”.

În ianuarie, CDU l-a ales pe centristul Armin Laschet drept lider de partid. Acest lucru însă, nu garantează că LAschet va fi candidatul partidului la funcția de cancelar din cadru alegerilor din septembrie.

Rivalul liderului conservator la funcția de cancelar este Markus Söder, liderul partidului CSU, Uniunea Social-Creștină din Bavaria. CSU și CDU constituie o coaliție numită „Union”.

Rezultatele sunt chiar mai slabe decât se aștepta, partidul fiind blamat pentru maniera în care gestionează pandemia.

Creșterea numărului de infecții, lansarea lentă a vaccinului, precum și scandalul cu achizia de măști, au generat o frustrare majoră a spiritului național. 

Angela Merkel rămâne un lider politic extrem de popular, însă soarta partidului ei la alegerile generale din septembrie este extrem de incertă. 

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile