Logo Realitatea.md

Alexandru Tănase: Parlamentul poate anula Starea de Urgență, ca să organizeze alegeri anticipate

15 Aprilie 2021, 20:44 // Actualitate

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că Starea de Urgență nu e o piedică pentru actualul Parlament să declanșeze alegerile anticipate, așa cum spun că și-ar dori majoritatea formațiunilor din Forul Legislativ, informează Realitatea.md. Potrivit lui Tănase, totul ține de motivația celor din Înaltul For.


Foto: timpul.md

„Chiar dacă starea excepţională este declarată pentru două luni de zile, asta nu înseamnă neapărat că ea trebuie menţinută două luni. Starea Excepțională se instituie dintr-un anumit motiv. Dacă în două luni de zile motivul respectiv va dispărea, este evident că Parlamentul are toate argumentele să anuleze această stare Excepțională”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR.

Potrivit lui, după ce Maia Sandu va semna decretul de dizolvare a Parlamentului, urmează să decurgă trei luni de zile până la organizarea scrutinului electoral sau va fi luată în considerare încheierea termenului de Stare de Urgență.  

„Deputaţii din Parlament, ținând cont de decizia Curții Constituționale, care spune în mod clar că alegerile parlamentare anticipate pot avea loc, urmează să reconsidere în ce măsură mai este oportună menţinerea Stării de Urgenţă. Tergiversarea procesului de declanşare a anticipatelor și organizarea alegerilor va avea un impact asupra întregii administraţii. R Moldova va fi administrată de un Guvern, care are un mandat trunchiat. Și dacă ar fi să luăm logica Curții este împiedicarea perpetuării sau să nu permită cuiva să permanentizeze interimatele”, a mai spus Tănase.

Conform calculelor, perioada Stării de Urgență urmează să se termine la începutul lunii iunie.

Amintim, că astăzi Curtea Constituțională a dat undă verde președintei Maia Sandu să dizolve actualul Parlament.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1131 -0.0144%
USD USD 17.7371 0.0468%
RUB RUB 0.2404 1.1785%
RON RON 4.0641 0.0394%
UAH UAH 0.6510 -0.3521%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile