Logo Realitatea.md

Analist politic: Zece motive pentru care Rusia nu va interveni militar în Belarus

16 August 2020, 15:09 // În lume

Deși tot mai mulți se expun pe faptul că Federția Rusă ar putea „invada militar” Republica Belarus, după modelul Ucrainei, ținând cont și de faptul că președintele moscovit, Vladimir Putin, l-a asigurat pe Alexandr Lukașenco că îi va asigura suport militar „pentru securitatea statului”, dacă va solicita asta liderul de la Minsk, analistul politic, Artyom Shraibman, susține contrariu și enumeră 10 motive, pentru care Rusia nu va interveni în Belarus.

Foto Simbol

Deși tot mai mulți se expun pe faptul că Federția Rusă ar putea „invada militar” Republica Belarus, după modelul Ucrainei, ținând cont și de faptul că președintele moscovit, Vladimir Putin, l-a asigurat pe Alexandr Lukașenco că îi va asigura suport militar „pentru securitatea statului”, dacă va solicita asta liderul de la Minsk, analistul politic, Artyom Shraibman, susține contrariu și enumeră 10 motive, pentru care Rusia nu va interveni în Belarus.

  1.     Rusia nu salvează regimul care cade cu trupele. A scoate liderul - da, pentru a salva regimul, care nu mai are nicio bază de sprijin - nu. Singura excepție este Siria, dar a existat deja un război civil, iar trupele rusești nu au ocupat teritoriul, au lucrat în principal prin atacuri aeriene. Cu cine ar trebui să bombardăm? Ateliere MTZ și Belaz? Sau uimitorul Belteleradiocompany?
  2.      Belarusii nu doresc intervenție externă și nu doresc să facă parte din Rusia. Iată cel mai recent sondaj al Academiei de Științe (https://socio.bas-net.by/dinamika-otsenok-vneshnepolitiche). Pentru aderarea la Federația Rusă - sub 7%. Pentru o uniune mai strânsă - mai puțin de 25%. Restul sunt pentru prietenia țărilor independente. Belarusul nu este Crimeea, care, la fel, i-a cerut să fie salvată de naziști. Nu vor exista trandafiri.
  3.      Un popor care nu cere să fie salvat va trebui să fie reținut cu mare forță. Trupele de ocupație sunt zeci de mii de oameni. Și dacă începe partidismul, ceea ce este aproape inevitabil în acest caz și într-o astfel de ascensiune socială - sute de mii. Și mii de victime. Pur și simplu nu există o cale mai blândă.
  4.     O astfel de intervenție este pierderea poporului belarus chiar mai mult decât cea ucraineană. Un popor care este prietenos cu Rusia astăzi. Conform sondajelor efectuate de laboratorul lui Vardomatsky, peste 70% susțin formatul actual al relațiilor - fără frontiere și vamă, doar 5-7% - pentru ruperea legăturilor.
  5.      Adăugați la aceasta fluxul de sicrie acasă, pretențiile propriilor lor oameni, cărora nu li s-a explicat că oamenii lui Bandera depun eforturi pentru putere în Minsk, precum și sancțiunile fără precedent dure ale Occidentului.
  6.       Și pentru ce? De dragul de a nu părăsi Belarusul în UE? Opoziția de astăzi nu este în favoarea acestui lucru. Și acest lucru este absurd, având în vedere dependența actuală a lui Minsk de Moscova. Părăsirea EAEU și închiderea accesului la piața rusă înseamnă oprirea întregii economii pentru o lună. Datorim Rusiei mai mult de 70% din datoria noastră externă.
  7.      Invazia nu rezolvă nici problema stabilității interne. Muncitorii nu se vor întoarce în fabrici, va exista o prăbușire a sistemului bancar, zeci de miliarde vor trebui injectate pentru nevoile umanitare. Și acestea sunt cinci Crimeea în funcție de populație. Reamintim că economia rusă nu și-a revenit încă după coronavirus.
  8.     Protestatarii nu ies cu sloganuri anti-ruse sau pro-occidentale. Nu există deloc o astfel de agendă. Kremlinul nu este orb și vede asta. Rusia a acceptat rezultatele acelorași revoluții fără legătură în Kirgazistan și Armenia. Moscova se reorientează întotdeauna spre partea câștigătoare. Mai ales realizând că această parte nu este mai ostilă decât guvernul luând cetățeni ruși ca ostatici pentru alegeri.
  9.     Citiți declarația Kremlinului după conversația dvs. de dimineață cu Lukashenko. Există multe despre prietenia dintre popoare și dușmani, dar nici un cuvânt despre sprijin pentru actualul președinte din Belarus. Kremlinul a luat o atitudine așteptată.
  10.   Pentru avocați. Carta OSTS nu prevede asistență militară fără agresiuni externe (un atac armat care amenință securitatea, stabilitatea, integritatea teritorială și suveranitatea) împotriva unui stat membru. Lukashenka i-a învinovățit pe ruși pe toată durata campaniei și încearcă acum să înfățișeze o amenințare din partea Occidentului. Dar este chiar dificil să vă confruntați cu această situație. Conform zvonurilor, rușii de rang înalt și europenii apelează deja și râd de aceste povești. Un atac hibrid din canalul Telegram NEXTA nu este specificat în charta CSTO.

Pentru a preveni un astfel de scenariu în viitor, autoritățile tranzitorii din Belarus, în caz de victorie, nu ar trebui să atingă imediat monumentele sovietice, să schimbe simbolurile sau să anuleze statutul de stat al limbii ruse în euforie. Dar, având în vedere că vor fi multe lucruri de făcut și, conform tuturor sondajelor disponibile, aceste măsuri din Belarus nu sunt susținute de majoritate, nu văd niciun motiv să cred că guvernul de tranziție va înnebuni și va începe să facă acest lucru deloc, susține analistul politic.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile