Logo Realitatea.md

Anunțul lui Dodon, comentat de Manole: Cine are cultura constituționalismului respectă soluțiile Curții

16 Aprilie 2021, 12:41 // Politica

Președinta Curții Constituționale (CCM), Domnica Manole, reacționează la anunțul liderului PSRM, Igor Dodon, prin care declară că socialiștii vor cere demiterea a trei judecători constituționali, care au decis că președinta țării este în drept de a dizolva Parlamentul. Manole dă de înțeles că presiunile făcut pe CCM nu vor da nici un rezultat așteptat de actorii politici.

Colaj: realitatea.md

„Consider necesar să vă reamintesc, în acest context, că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei. Curtea Constituțională este un arbitru al separației puterilor. Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei. Politicienii maturi trebuie să țină cont de implicațiile adverse, profunde și de lungă durată pentru stat al unui asemenea tip de atacuri la adresa judecătorilor constituționali”, se arată în reacția Domnicăi Manole.

Totodată, președinta CCM a menționat că, a luat act de declarațiile politicienilor care sugerează că majoritatea parlamentară va iniția un proiect de hotărâre privind aprobarea unei declarații referitoare la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și la demisia judecătorilor care au votat pentru soluția Avizului pronunțat ieri de Curte.

În final, Domnica Manole îi recomandă lui Dodon: „Cine are cultura constituționalismului, trebuie să respecte soluțiile Curții”.

Precizăm că, anunțul a fost făcut de Igor Dodon în această dimineață, după o ședință de lucru cu Fracțiunea PSRM că intenționează să demită judecătorii constituționali Domnica Manole, Liuba Șova, și Nicolae Roșca pentru că au decis, conform prevederilor Constituției că este temei de dizolvare a Parlamentului, lucru pe care socialiștii nu îl agreează.

Citeste tot despre: CCM, Domnica Manole, Igor Dodon
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1130 -1.0450%
USD USD 19.1216 -0.4239%
RUB RUB 0.3624 1.6550%
RON RON 4.0684 -1.0483%
UAH UAH 0.6472 -0.0772%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile