Logo Realitatea.md

Argumentele lui Nagacevschi care ar spulbera ideea desfășurării alegerilor anticipate, așa cum a decis CCM

16 Aprilie 2021, 09:38 // Actualitate

Ministrul Justiției interimar, Fadei Nagacevschi, susține că decizia finală privind dizolvarea Parlamentului îi aparține președintei țării, Maia Sandu, iar decizia de ieri a Curții Constituționale (CCM) este un aviz. Nagacevschi insistă pe ideea că în Parlament există o majoritate parlamentară, iar acest lucru presupune că există posibilitatea de învesti un nou Guvern.

Ministrul interimar al Justiției aduce drept argument și faptul că, hotărârea CCM a fost adoptată cu trei voturi pro și două opinii separate, plus completul de judecători este incomplet din cauza lipsei unui magistrat constituțional, care urmează să fie numit prin în urma concursului anunțat.

„Avizul a fost votat cu 3 voturi pro, adică la limită, fiind pronunțate și două opinii separate, prin care se expun clar argumentele a doi judecători privind lipsa circumstanțelor pentru dizolvare. Acum discuțiile politice privind lipsa de independență a judecătorilor Curții vor atinge noi culmi și chestiunea privind aparenta tergiversare a selectării celui de-al 6-lea judecător de către CSM va fi extrem de politizată. Vă amintesc, Parlamentul a cerut azi recuzarea unui judecător, invocând că ar fi fost anterior membru PAS, avocat al președintei, a fost selectat de Guvernul Sandu. De altfel, pentru conspiraționiști, când se votează 3 la 3, în cazul avizelor ședința CC doar se amână până se consolidează opiniile mai multor judecători”, argumentează ministrul Justiției.

Totodată, ministrul Justiției își reiterează poziția, care de fapt este expusă și de PSRM că în Legislativ este majoritate parlamentară, care poate învesti un nou Executiv.

„În Parlament avem în continuare o majoritate care este gata să învestească un Guvern și care au și candidat anunțat public pentru funcția de prim-ministru. Președinta anunță că alegerile parlamentare sunt iminente și face declarații politice dure împotriva deputaților. Totuși din declarațiile președintei nu e clar cum și când vor avea loc alegerile. Evident, or, sunt foarte multe necunoscute”, afirmă Nagacevschi.

Fadei Nagacevschi se întreabă totodată cum urmează să fie organizat un scrutin anticipat și de către cine, dacă bani pentru acest lucru nu au fost prevăzuți în buget, iar ratificarea acestuia urmează să fie făcut tot de deputați, care ar urma să-și piardă mandatul.

Cum, când și de către cine se rectifică bugetul(bani pentru alegeri).

„Cine și cum își asumă gestionarea pandemiei. Cum se acționează în cazul în care se paralizează și Legislativul? Cum se acționează, dacă acțiunile de dizolvare sunt contestate politic. Criza politică se acutizează. Confruntarea interinstituțională continuă. În asemenea caz fie Parlamentul pierde (cedează) lupta politică și se creează un precedent nespecific republicii parlamentare, fie președinta pierde lupta politică. Președintele și Parlamentul se așează urgent la masa de discuții și identifică soluția de compromis pe care și-o asumă public în interesul Moldovei. Puterea este despre responsabilitate, uneori cu riscuri pentru rating. Nu pot decât să fac apel la responsabilitate”, mai afirmă ministrul Justiției.

Amintim că, ieri, CCM a hotărât ca Parlamentul poate fi dizolvat de președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului a afirmat că urmează în curând să semneze decretul de dizolvare a Legislativului.

Citeste tot despre: dizolvare, Fadei Nagacevschi, Parlament
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1131 -0.0144%
USD USD 17.7371 0.0468%
RUB RUB 0.2404 1.1785%
RON RON 4.0641 0.0394%
UAH UAH 0.6510 -0.3521%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile