Logo Realitatea.md

Armata Chinei acuză Tesla de spionaj

21 Martie 2021, 10:45 // Actualitate

Elon Musk, directorul executiv al producătorului american de vehicule electrice Tesla, spune că firma sa ar fi fost de mult „închisă” dacă vehiculele acesteia erau utilizate pentru spionarea statului chinez. Comentariile sale au venit ca răspuns la mai multe rapoarte conform cărora armata din China, ar fi interzis mașinile Tesla pe teritoriile facilităților sale.

Militarii și-au exprimat îngrijorarea privind securitatea internă, în contextul în care camerele mașinilor ar putea efectua poze structurilor secrete și obține informații confidențiale.

După SUA, China este cea mai mare piață a Tesla, reprezentând în 2020 aproximativ un sfert din vânzările de la nivel global ale firmei.

Elon Musk a spus sâmbătă, că dacă o companie oarecare ar fi spionat un guvern străin, „efectele negative pentru acea companie ar fi fost extrem de grave”.

„Dacă Tesla și-ar fi folosit mașinile pentru a spiona China sau oricare alt stat, ar fi fost de mult închisă”, a zis el.

„Acesta este un stimulent foarte puternic pentru noi, ce ne face să fim extrem de confidențiali cu orice informație pe care o deținem”, a adăugat Musk în cadrul unui forum chinez influent prin intermediul unui apel video.

Relațiile dintre China și SUA, cele mai mari economii din lume, sunt extrem de tensionate deja de ani de zile.

Chiar la începutul acestei săptămâni, oficialii ambelor țări au schimbat replici tăioase în cadrul primelor discuții dintre guvernul chinez și administrația noului președinte SUA, Joe Biden.

Musk a insistat ca cele două state trebuie să-și rezolve problemele legate de securitate și le-a îndemnat să aibă mai multă încredere una în cealaltă.  

El a încercat să minimizeze îngrijorările cu privire la potențialele companii care ar partaja date sensibile cu guvernele lor de origine, făcând referire la cazul platformei chineze „TikTok”.

Anul trecut, fostul președinte Donald Trump a amenințat că va interzice TikTok în SUA din cauza îngrijorării că datele utilizatorilor ar putea fi predate guvernului chinez.

„Chiar dacă ar fi existat spionaj, ce a aflat cealaltă țară și ce ar fi contat aceaste informații de fapt?”, a zis Musk.

Firma lui Elon Musk de automobile a obținut încă din anul 2018 aprobarea de la guvernul chinez pentru a produce mașini, devenind primul producător auto străin care deține o fabrică deținută integral de și în China.

China este cea mai mare piață auto din lume, iar guvernul său a promovat puternic vehiculele electrice în ultimii ai. În acest sens, cererea de pe piața chineză din 2020, a generat un profit pentru Tesla de circa 721 milioane de dolari.

Citeste tot despre: China, Elon Musk, Tesla
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile