Logo Realitatea.md

Asociația Judecătorilor din Moldova condamnă proiectul de lege privind dreptul de regres împotriva magistraților, aprobat în prima lectură de către deputați

27 Iulie 2020, 11:12 // Politica

Modificările legislative la proiectul de lege privind dreptul de regres împotriva judecătorilor prezintă riscuri sistemice majore. Acestea urmează a fi revăzute în totalitate cu scopul de a asigura un just echilibru între libertatea și independența judecătorilor pe de o parte și temeiurile și mecanismele de atragere a acestora la răspundere. Modificările propuse în proiect vor crea o presiune enormă asupra judecătorilor prin supunerea periodică a acestora procedurilor disciplinare și penale. Cu o asemenea reacție a venit astăzi, Asociația Judecătorilor din Moldova, la proiectul de lege prin care se dorește ca magistrații să poată răspunde în fața atât autorităților cât și a cetățenilor, pentru unele decizii neconforme.  

Foto Simbol

Judecătorii susțin că este de neconceput ca aceștia să răspundă față de anumite organe sau persoane, or în acest caz ar fi anihilată din temelie separația puterilor în stat și independența justiției. „Ideea de răspundere a judecătorilor doar în fața Legii nu este echivalentă cu imunitatea absolută. Judecătorii sunt pasibili de răspundere penală, civilă sau disciplinară pentru faptele culpabile săvîrșite în procesul de înfăptuire a justiției. Însă atragerea la răspundere este condiționată de existența unor temeiuri și urmarea unor proceduri strict determinate de lege. Asigurarea unui just echilibru între garantarea independenței judecătorilor și protecția societății împotriva acțiunilor reprobabile săvârșite de aceștia în procesul de înfăptuire a justiției este posibilă doar prin reglementarea strictă, clară și previzibilă din perspectiva întregii societăți a temeiurilor și procedurilor de atragere la răspundere a judecătorilor”, se arată într-o notă „de protest” a Asociației Judecătorilor din Moldova.

Potrivit magistraților, dreptul de regres este parte a unui raport obligațional distinct, fiind întotdeauna o consecință a unui alt raport obligațional principal (preexistent). Deși aplicabil în contextul mai multor instituții ale dreptului civil (solidaritate, fidejusiune etc.), dreptul de regres nu este reglementat de principiu. Normele care reglementează dreptul de regres sunt norme speciale și de strictă interpretare.

„Reglementarea legală a dreptului de regres de regulă nu admite institurea acestuia prin voința părților, acestea având posibilitatea doar de a configura într-o anumită măsură condițiile de exercitare a dreptului de regres cu ocazia instituirii raportului obligațional principal. Prin urmare, dreptul de regres izvorăște ex lege, ceea ce înseamnă că acest drept poate exista doar în cazul întrunirii cumulative a tuturor condițiilor cerute de normele concrete în fiecare caz aparte referitoare la regres. O consecință importantă a naturii legale a regresului este faptul că normele care-l consfințesc și reglementează trebuie să fie conforme domeniului concret în contextul căruia regresul este recunoscut. Dreptul de regres al statului împotriva judecătorilor există în măsura și în condițiile în care este expres reglementat prin lege. Este lesne de înțeles că reglementarea dreptului de regres în acest caz trebuie ajustată principiilor constituționale ce vizează statutul judecătorului și cele care vizează răspunderea în general”, mai spune Asociația Judecătorilor.

Întreaga opinie a Asociației magistraților poate fi citită mai jos.

Amintim că, la ultima ședință a Parlamentului, din sesiunea primăvară - vară, deputații au aprobat în prima lectură, proiectul de lege privind regresul împotriva judecătorilor vinovați de condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile