Logo Realitatea.md

Autoritățile de la Chișinău încă nu au luat o decizie finală privind achiziționarea vaccinului „Made in China”

13 Aprilie 2021, 12:02 // Societate

Decizia autorităţilor autorităților de la Chișinău de a procura 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, nu este definitivă. „Încă nu este o decizie finală. A fost o decizie pentru că a fost singurul producător care a venit cu o ofertă, restul au fost intermediari. Respectiv, încă urmează să vedem la negocieri directe care este eficacitatea vaccinului în detalii, pentru că avem unele întrebări, și asta nu înseamnă că este aprobat deja pentru a fi procurat”, transmite ipn.md

Potrivit șefului Departamentului epidemiologie în cadrul Universității de Medicină din Chișinău, Angela Paraschiv: „Urmează să fie negocieri directe cu producătorul. Pentru că Turcia arată o eficiență destul de în altă, în Brazilia – mult mai joasă, și noi avem întrebări vizavi de eficiența vaccinului, de aceea depinde de discuțiile care o să fie direct cu producătorul. Asta și s-a aprobat de fapt vineri, nu procurarea, dar negocierea cu producătorul.”

Angela Paraschiv susține că, atunci când membrii Comitetului au anunţat vineri în comunicat că „au decis contractarea directă a 400 000 doze de vaccin CoronaVac, produs de Sinovac, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare”, au avut în vedere, de fapt, o etapă intermediară, nu finală, că vor urma negocieri. „Din păcate, toate ofertele care au venit au fost din partea intermediarilor, dar prin intermediari există dubii și posibilitatea să nu avem parte de un vaccin calitativ. De aceea, pentru noi este mai sigur să negociem direct cu producătorul. Și doar Sinovac are o propunere reală, sigur ne-am fi dorit și altele, dar, din păcate, asta e realitatea, foarte multe negocieri care au fost duse cu Pfizer, Moderna sunt doar promisiuni pentru anul 2022. Iar noi avem necesitatea să vaccinăm acum. Vedem care este situația cu Sinovac, se negociază o cantitate mai mică, pentru că și prețul este destul de mare”, a mai adăugat Angela Paraschiv.

Deputații opoziției parlamentare au criticat intenția autorităților de a procura vaccinul CoronaVac.

Potrivit parlamentarilor, serul are o reputație dubioasă și ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor. Opoziția parlamentară a spus că-l așteaptă la raport în Parlament pe premierul interimar, Aureliu Ciocoi, pentru a face claritate la acest subiect. Fracțiunea Platformei DA cere audierea lui Aureliu Ciocoi în plenul Parlamentului, menționând că subiectul procurării vaccinului CoronaVac este mult prea sensibil și necesită transparență maximă. Deputații PAS pun imposibilitatea țării noastre de a procura vaccinuri de la alți producători pe seama Guvernului Chicu, care nu ar fi negociat la timp ofertele. Și democrații se arată nemulțumiți de ritmul în care are loc imunizarea populației, de la începutul campaniei de vaccinare fiind imunizate peste 67 de mii de persoane.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat pe 9 aprilie că analizează posibilitatea procurării a 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac. Vaccinul este aprobat în 17 țările ale lumii, inclusiv Ucraina. O decizie finală a autorităților, despre procurarea sau nu a vaccinului, ar urma să fie anunțată astăzi, 13 aprilie, când comitetul de imunizare va susține o conferință de presă.

CITEȘTE ȘI:

Moldova va cumpăra vaccin „made in China”. Este vorba de un lot de 400 de mii de doze de CoronaVac

Citeste tot despre: China, Chisinau, decizie, vaccin
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile