Logo Realitatea.md

Avocat din România referitor la cetățenia română oferită soției liderului separatist de la Tiraspol: Ordinul emis produce efecte juridice, nu poate fi anulat (DOC)

17 Februarie 2020, 13:08 // Actualitate

Prin emiterea ordinului de redobândire a cetățeniei române de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie, pentru soția liderului separatist de la Tiraspol, Svetlana Krasnoselski, deja produce efect juridic și nu este posibil de anulat procesul. Declarațiile au fost făcute pentru Realitatea.md de către avocatul din România, Cuculis Adrian-Călin, căruia i-am solicitat părerea dacă e posibil de retras cetățenia română unui cetățean străin, care ar avea tangențe directe cu regimuri secesioniste.  

Ordinul dat, emis de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie produce efecte juridice și în baza ordinului dat persoana se poate duce să scoată acte românești. Din moment ce s-a trecut de procedura de emitere a ordinului de redobândire a cetățeniei române, de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie, nu se mai poate face nimic”, ne-a comunicat avocatul.

Potrivit acestuia, retragerea cetățeniei române se face în câteva cazuri:

--- dacă săvârșește fapte foarte grave și s-ar vătăma interesele statului român sau prestigiul României cum ar fi profanarea drapelului național

--- dacă se înrolează în armata unui stat cu care România nu are relații diplomatice

--- dacă a obținut cetățenia română prin mijloace frauduloase

---- dacă are legături cu grupuri teroriste, sau acțiuni ce ar pune în pericol siguranța națională a statului român

--- prin depunerea unei cereri de dezicere din proprie dorință de cetățenie.

Totodată avocatul, Cuculis Adrian-Călin, a menționat că autoritățile române nu ar putea să-i retragă cetățenia Svetlanei Krasnoselski, deși aceasta este soția liderului regiunii separatiste din stânga Nistrului din Republica Moldova, Vadim Krasnoselski, pe motiv că legislația din România nu prevede o astfel de situație.

„Retragerea cetățeniei nu are nici un efect asupra soțului sau soției, adică teoretic dacă e să spunem că problema e cu șoțul ei, nu ar fi cu ea și în condițiile astea – el nu are cetățenia română evident, are ea cetățenia, iar faptul că el are o problemă de ingrat la nivel de percepere publică, nu are legătură cu persoana soției sale”, a spus Cuculis.

Totuși, avocatul admite că s-ar putea încerca retragerea cetățeniei, dacă ar fi cineva în România, care ar califica faptul că Svetlana Krasnoselski, fiind soția liderului regimului secesionist din stânga Nistrului, ar putea aduce o imagine negativă României prin faptul că deține cetățenia acestui stat, pentru că regimul soțului acesteia promovează interesele Rusiei și rusificarea Republicii Moldova.

„Dacă cineva din România s-ar sesiza din oficiu pentru că dânsa este soția unui lider al unui regim separatist și califică că acest fapt aduce un prejudiciu de imagine României, prin oferirea cetățeniei Svetlanei Krasnoselski, atunci da ar fi o modalitate, dar trebuie să ai concluzii concrete”, a mai adăugat avocatul.

Amintim că, săptămâna trecută, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a declarat că soția așa-zisului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, deține cetățenia română și a prezentat și ordinul de oferire a cetățeniei, emis de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România.

Activistul civic a sesizat Ambasada României în Republica Moldova, Consulatul României, Parlamentul Republicii Moldova și Autoritatea Națională pentru Cetățenie pe acest caz, iar ulterior eputatul PAS Lilian Carp l-a chemat în audiență pe liderul unionist. În urma discuțiilor, parlamentarul a trimis o solicitare oficială Guvernului României prin care cere retragerea cetățeniei Svetlanei Crasnoselscaia.

Ordinul emis de Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România privind redobândirea cetățeniei de către Svetlana Krasnoselski

Articolele din Legea 21 a României privind modalitatea de retragere a cetățeniei

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile