Logo Realitatea.md

Belarus închide granițele cu vecinii săi, dar nu și cu Rusia. Motivul invocat de autorități

30 Octombrie 2020, 10:28 // În lume

Belarus a anunțat că închide temporar frontierele terestre cu Lituania, Letonia, Ucraina și Polonia, invocând lupta împotriva COVID-19, scrie Agerpres.

„Din cauza situaţiei epidemiologice în ţările vecine, Belarus restricţionează temporar intrarea pe teritoriul său prin posturile de control terestre din Lituania, Letonia, Polonia şi Ucraina”, a indicat Comitetul naţional pentru protecţia frontierelor într-un comunicat.

În același timp, Rusia a înregistrat în ultimele 24 de ore un record de 18.283 de cazuri noi de infectare. Numărul total de cazuri de coronavirus a ajuns la 1.599.976, potrivit surselor oficiale.

Personalul diplomatic şi camioanele de transport internaţional de mărfuri nu vor fi afectate de aceste restricţii, a precizat aceeaşi sursă.

La rândul său, aeroportul din Minsk va continua să primească zboruri internaţionale fără nicio restricţie, adaugă comunicatul.

Ministerul de Externe polonez a afirmat că aceste restricţii nu sunt aplicate decât cetăţenilor străini, cetăţenii belaruşi putând în continuare să intre în ţara lor prin respectivele posturi de frontieră terestre.

La 17 septembrie, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, confruntat cu săptămâni de proteste în legătură cu alegerile contestate, a declarat că Belarus ar trebui să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania, dar nu a pus în aplicare imediat ameninţarea.

„Trebuie să închidem graniţa, dar fără să facem din ea o Cortină de fier. Nimeni nu are nevoie de aceasta. Graniţa este o zonă de prietenie între popoare. Vedeţi, noi am fost provocaţi! Despre ce prietenie este vorba....? Dar popoarele nu sunt de vină”, a declarat joi Lukaşenko, citat de agenţia belarusă Belta.

Acest anunţ intervine în timp ce Belarus este zdruncinat din luna august până în prezent de o mişcare de contestare fără precedent, declanşată de realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, considerată frauduloasă de opoziţie şi de Occident.

Zecii de mii de protestatari defilează la fiecare sfârşit de săptămână pe străzile Minskului, în pofida represiunii poliţieneşti şi a arestărilor.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile