Logo Realitatea.md

Belarus: Tihanovskaia recunoaște că „a pierdut” strada

21 Februarie 2021, 17:52 // În lume

La şase luni de la disputatele alegeri prezidenţiale din Belarus, lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia a recunoscut că mişcarea pentru democraţie a suferit o înfrângere temporară.

Foto: tass.ru

„Trebuie să recunosc, am pierdut strada”, a declarat ea într-un interviu pentru ziarul elveţian Le Temps. „Nu avem mijloacele necesare să contracarăm violenţa regimului împotriva protestatarilor”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Guvernul, a spus Tihanovskaia, are armele şi are puterea. „Da, se pare că pentru moment am pierdut”, a adăugat ea.

Belarus a fost dominat de o criză politică internă după alegerile prezidenţiale din 9 august în care Aleksandr Lukaşenko a declarat victoria cu 80,1% din voturi.

Alegerea lui Lukaşenko, la putere de 26 de ani, a fost văzută pe scară largă ca trucată şi a provocat luni de proteste imense în stradă. Opoziţia crede că Tihanovskaia este adevăratul câştigător.

De atunci, aceste proteste şi-au pierdut din intensitate, pe fondul arestărilor în masă şi a vremii aspre de iarnă.

Dar opoziţia îşi construieşte structurile pentru bătăliile viitoare înainte de venirea primăverii, a declarat Tihanovskaia pentru Le Temps, care a discutat cu ea în Lituania, unde este în exil.

„Strategia noastră este să ne organizăm mai bine, să punem o presiune constantă asupra regimului până când oamenii sunt gata să iasă din nou în stradă, poate în primăvară”.

ȘTIRI, VIDEO, NO COMMENT pe Telegram Realitatea/RLIVE TV.

Citeste tot despre: belarus, Svetlana Tihanovskaia
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile