Logo Realitatea.md

Bloomberg: Companiile IT fug din Belarus. Ucraina este prima destinație

21 Octombrie 2020, 07:37 // Tech
  • Companiile, în general, examinează la modul serios transferarea activității în afara teritoriului belarus. Asta se întâmplă din cauza riscului de raiduri.
Ultimul deceniu, la Minsk, a avut loc un lucru foarte straniu: în pofida conducerii autoritare a lui Aleksandr Lukașenko, companiile specializate în IT din Belarus au înflorit. Cadre profesioniste în combinație cu cel mai scăzut preț per forță de muncă din Europa, le-au permis dezvoltatorilor de jocuri și firmelor de outsourcing să cucerească clienți în întreaga lume, scrie Bloomberg.
Foto: The Bell

Dar, potrivit lui Kiril Golub, cofondator al unui club de investiții „Angels Band”, în prezent acest succes este sub risc. În urma alegerilor prezidențiale dubioase, poliția din Belarus a oprit Internetul în țară pentru trei zile și a atacat dur participanții protestelor.

În oficiile Yandex și PandaDoc au fost desfășurate percheziții. Golub, în vârstă de 41 de ani, la fel a fost arestat lângă casa sa dintr-o suburbie a Minsk-ului.

„Dacă președintelui îi va reuși să păstreze puterea, sectorul IT va fi nimicit și îngropat”, a declarat acesta pentru sursa citată.

Pe fondalul regimului „Lukașenko”, care a arătat cum liderii opozanți pot fi tratați cu ajutorul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, tot mai mulți angajați din sfera tehnologiilor fug din Belarus, peste hotare.

Ucraina, după spusele lui Golub, este prima și principala destinație: „Dacă va continua tot așa, asta ar putea demasca încercările lui Lukașenko de a se da drept salvatorul economiei”.

Într-o vinere, seara, câțiva zeci de angajați ai companiilor din parc au organizat un protest. Poliția i-a împrăștiat.

Pavel Lieber, manager de top al filialei beloruse EPAM, apolitic, s-a mutat în Ucraina. Înainte de aceasta, el, independent, de compania sa a contribuit la dezvoltarea unui program care a dezvăluit frauda electorală.

„La început, autoritățile nu ne-au luat în serios. Însă, odată cu creșterea numărului de utilizatori ai aplicației elaborate, la sfârșitul lunii iulie echipa mea, de 40 de persoane, a fost forțată să părăsească Belarusul din motive de securitate”, a povestit Lieber pentru Bloomberg.

Iuri Gurski, dezvoltatorul aplicației „Flo”, care are 200 de angajați în Belarus, vrea să se mute în Lituania, Polonia sau Marea Britanie. 

În același timp, un alt IT-ist care vrea să-și ia cu el în alt stat 250 de programatori, dacă situația se va înrăutăți, a făcut următoarea declarație: „Nimeni nu vrea să trăiască în Coreea de Nord în mijlocul Europei. (...) Nu există granițe pentru inginerii IT. Ei pot găsi de lucru oriunde”. Este vorba despre Nikita Picado, șeful PandaDoc.

Sectorul IT din Belarus s-a dezvoltat pe fundalul unei recesiuni a economiei dominate de întreprinderile agricole de stat și fabricile din industria grea moștenite din URSS. IT-ul reprezintă aproximativ 6,5% din PIB-ul Belarusului. Anul trecut, industria în cauză a fost responsabilă pentru creșterea economică. Chiar despre asta a declarat fostul ministru al Economiei Dmitri Krutoi, care deține acum funcția de șef adjunct al administrației prezidențiale din Belarus.

Parcul „Hi-Tech” din Belarus, situat la periferia estică a Minsk-ului, a crescut și acum numără aproape 700 de companii. A fost deschis acum 15 ani. Acolo lucrează aproximativ 60 de mii de oameni, câștigând anual 2 miliarde de dolari din exportul de servicii și produse. Majoritatea lucrătorilor sunt oameni relativ tineri care au călătorit mult și câștigă de patru ori salariul mediu în Belarus.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile