Logo Realitatea.md

Cancelaria de Stat cere anularea deciziei de numire a 5 membri în Comisia electorală din Găgăuzia

02 Februarie 2021, 11:34 // Politica

Decizia adoptată de Adunarea Populară a Găgăuziei privind aprobarea componenței Comisiei Electorale din regiune, prin suplinirea acesteia cu încă cinci membri este ilegală și trebuie anulată. O decizie în acest sens a fost luată de către Biroul teritorial al Cancelariei de Stat Comrat, scrie gagauzinfo.md.

Foto: moldNova.eu

Potrivit sursei citate, Biroul teritorial al Cancelariei de Stat Comrat a constatat abateri de la legislație în timpul formării CEC din Găgăuzia, care nu includea reprezentanți ai puterii executive.

Biroul Cancelariei de Stat face trimitere la articolul 16 din Codul electoral al regiunii, care prevede că autoritatea electorală este format din 9 membri, desemnați de Adunarea Populară, Comitetul Executiv și instanțele judecătorești. Candidații înaintați de Comitetul Executiv și instanțele judecătorești „nu pot fi respinși de Adunarea Populară”.

Precizăm că, la 26 ianuarie curent, deputații Adunării Populare a Găgăuziei, cu încălcarea părții 3 a articolului 16 din Codul electoral, au respins candidaturile Comitetului executiv din Găgăuzia pentru funcția de membru al Comisiei Electorale din regiune. Mai multe detalii aflați aici.

Deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei au aprobat doar candidații din Adunării și instanței de judecată. În timpul depunerii jurământului, membrul Comisiei Electorale din Găgăuzia, delegat de instanța de judecată, Igor Yanak, a făcut o declarație politică, după care a demisionat. Mai târziu a devenit cunoscut faptul că Yanak este membru și vicepreședinte al Partidului PACE, ceea ce contrazice criteriile de numire a membrilor CEC. Mai multe detalii aflați aici.

Citeste tot despre: Adunarea Parlamentară, Gagauzia
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile