Logo Realitatea.md

Când poate emite Maia Sandu decretul de dizolvare a Parlamentului și în ce condiții va intra în vigoare

15 Aprilie 2021, 15:44 // Actualitate

Deși Curtea Constituțională a declarat că s-au întrunit toate elementele pentru dizolvarea Parlamentului, președinta țării încă nu poate dizolva actualul Legislativ din considerentul că ne aflăm în stare de urgență.

Foto Simbol

Expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, a declarat pentru Realitatea.md că, hotărârea de astăzi a Curții Constituționale îi dă temei juridic președintei țării, Maia Sandu, să dizolve Parlamentul, însă acest lucru nu poate fi făcut până nu expiră termenul stării de urgență.

Osmochescu afirmă că, decretul poate fi emis de Maia Sandu în două forme: după o perioadă scurtă de la decizia anunțată de Înalta Curte Constituțională, dar cu mențiunea că prezentul decret va intra în vigoare din momentul expirării termenului stării de urgență, adică după 30 mai.

„Constituția stipulează expres că Parlamentul nu poate fi dizolvat în anumite condiții. Una din condiții este în perioada stării de urgență, asediu sau război”, a spus Nicolae Osmochescu.

Cea de-a doua formă de emitere a decretului, expertul constituționalist afirmă că, președinta țării poate emite acest document cu puțin timp înainte de expirarea termenului stării de urgență.

Referitor la sesizarea făcută la Curtea Constituțională de către unii deputați, inclusiv cei de la PAS, prin care au solicitat expunerea judecătorilor constituționali asupra legalității instaurării stării de urgență, aceasta nu poate influența asupra urgentării intrării în vigoare a decretului de dizolvare a Parlamentului, numai dacă hotărârea Legislativului de instaurare a stării de urgență nu va fi anulată de CCM.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile