Logo Realitatea.md

Cât de îngrijorați ar trebui să fim cu privire la cheagurile de sânge din cauza vaccinurilor AstraZeneca și J&J?

13 Aprilie 2021, 17:54 // În lume

Autoritățile americane de reglementare a medicamentelor au recomandat întreruperea utilizării vaccinului COVID-19 al Johnson & Johnson, după ce au fost înregistrate probleme de coagulare a sângelui la șase persoane cărora le-a fost administrat serul anti-COVID-19. Sugestia autorităților americane vine după ce Agenția Europeană pentru Medicamente, a declarat la începutul acestei luni, că a găsit o posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca anti-coronavirus și dezvoltarea cheagurilor de sânge la unii adulți care au primit vaccinul.

Confrom rapoartelor, ambele vaccinuri, AstraZeneca și Johnson & Johnson (J&J), ar genera o coagulare dificientă a sângelui, inclusiv un tip de cheag de sânge numit tromboza sinusului venos cerebral (CVST) drept efecte adverse, observate în combinație cu un nivel scăzut de trombocite în sânge.

Un comitet al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) intenționează să revizuiască cazurile legate de vaccinul J&J, iar Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) își va revizui analiza, ulterior.

Cu toate acestea, agențiile și centrele de cercetare americare, la fel ca omologii lor europeni, au descris coagularea deficientă ca fiind „un efect advers foarte rar”.

În cazul vaccinului J & J, toate cele șase cazuri raportate erau femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 48 de ani. Simptomele au apărut de la șase până la 13 zile după vaccinare. Până în prezent, în Statele Unite au fost deja administrate un total de peste 6,8 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson.

În mod similar, majoritatea cazurilor raportate în Europa au avut loc la femei sub 60 de ani. Această informație ar putea fi relativ incertă, deoarece potrivit rapoartelor din Marea Britanie și Germania, serul anglo-suedez ar fi fost administrat mai multor femei decât bărbați. În cazul vaccinului AstraZeneca, majoritatea efectelor adverse s-au produs în decursul a două săptămâni de la administrarea dozei.

J&J a declarat că lucrează îndeaproape cu autoritățile de reglementare. De asemenea, compania a menționat că nu s-a stabilit încă o relație clară de cauzalitate între serul acesteia și incidentele raportate.

Producătorul european, AstraZeneca, a spus că lucrează pentru „a înțelege acele cazuri individuale și a descoperi posibile mecanisme care ar putea explica aceste evenimente extrem de rare”.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile