Logo Realitatea.md

Câți bani vor putea dona persoanele fizice, juridice și demnitarii de stat anul acesta partidelor politice pe care le simpatizează

18 Noiembrie 2019, 12:23 // Politica

Comisia Electorală Centrală (CEC), a modificat Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice. Astfel, donațiile făcute de o persoană fizică, unui sau mai multor partide politice, într-un an bugetar, nu pot depăși suma de 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

Foto Simbol

Potrivit, Casei Naționale de Asigurări Sociale, salariul mediu lunar pe economie pentru anul 2019 este de 6 975 lei. Respectiv, o persoană fizică, va putea finanța un anumit partid politic sau mai multe în acest an cu suma de bani ce nu va depăși  41 850 lei.

În cazul cetățenilor Republicii Moldova cu venituri obținute în afara țării, suma donațiilor nu poate depăși 3 salarii medii pe economie pe anul respectiv – adică 20,925 lei , iar în cazul cetățenilor Republicii Moldova cu statut de persoane cu funcție de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați în organizații publice, suma donațiilor nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora. De asemenea, nu poate depăși 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

Donațiile făcute de o persoană juridică unui sau mai multor partide politice într-un an bugetar nu pot depăși suma de 12 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv. Pentru anul 2019 este vorba de suma de 83,700 lei.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile