Logo Realitatea.md

Cazurile de cheaguri în sânge după vaccinarea cu AstraZeneca continuă să crească

02 Aprilie 2021, 13:41 // Actualitate

Marea Britanie a raportat alte 25 de cazuri noi de cheaguri în sânge, la persoane vaccinate cu AstraZeneca, stârnind o neîncredere și mai mare în serul anglo-suedez în rândul statelor UE.

„Rapoartele noi ridică numărul total de cazuri la 30”, a declarat ieri Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale. „Beneficiile încă depășesc cu mult riscurile pe care le are vaccinul”, au adăugat autoritățile sanitare.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, este în curs de examinare pentru a putea fi stabilită totuși eficiența exactă a acestuia. Chiar dacă unele țări rămân sceptice cu privire la acest vaccin, majoritatea statelor europene continuă să îl folosească pentru imunizare, fiind deja administrate milioane de doze.

Potrivit noilor rapoarte, rata incidentelor de cheaguri în sânge la persoane cărora le-a fost administrate serul AstraZeneca în Marea Britanie este de aproximativ 1 la 600.000. Asemenea reacții adverse nu au fost depistate în cazul altor vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.

„Pe baza acestei revizuiri în curs de desfășurare, beneficiile vaccinului împotriva COVID-19 încă continuă să depășească orice riscuri asociate cu acesta. Oamenii ar trebui să continue să se vaccineze cu acest ser atunci când le este oferită posibilitatea”, a spus MHRA.

Vaccinurile AstraZeneca și Pfizer au arătat „niveluri foarte ridicate de protecție” împotriva coronavirusului, a spus agenția, adăugând că „toate vaccinurile și medicamentele au unele efecte secundare”.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile de reglementare a medicamentelor din UE au stabilita că legătura între vaccinul AstraZeneca și dezvoltarea de cheagurilor în sânge ar putea fi posibilă, identificând cel puțin 62 de cazuri ale afecțiunii.

Agenția Europeană a Medicamentului a declarat că comitetul său de siguranță va emite probabil  săptămâna viitoare o recomandare actualizată în acest sens.

Citeste tot despre: AstraZeneca, cheaguri în sânge, EMA
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile