Logo Realitatea.md

Cea mai iubitoare țară de cash din lume vrea să treacă la bani digitali chiar din 2021

21 Noiembrie 2020, 15:53 // Economie

Peste 30 de mari companii japoneze vor începe anul viitor experimentarea emiterii unei monede digitale comune private pentru a promova digitalizarea într-unul dintre statele cele mai iubitoare de cash din lume, scrie Playtech.ro.

Foto: coingeek.com

Măsura urmează planului recent anunțat de Banca Japoniei de a experimenta emiterea de yeni digitali, subliniind o conștientizare din ce în ce mai mare a necesității ca Japonia să ajungă la curent cu progresele globale rapide în tehnologia financiară.

Grupul, format din cele mai mari trei bănci japoneze, precum și brokeraje, firme de telecomunicații, utilități și comercianți cu amănuntul, va efectua experimente pentru emiterea unei monede digitale care va utiliza o platformă comună de decontare.

Băncile private vor fi însărcinate cu emiterea monedei digitale în cadrul experimentelor, deși nu va fi exclusă posibilitatea ca alte entități să emită un yen digital.

Japonia este printre statele cele mai iubitoare de bani cash din lume, plățile fără numerar reprezentând doar 20% din totalul decontărilor – mult sub Statele Unite, de exemplu, care au 45% plăți fără numerar sau China cu 70%.

Autoritățile au fost dornice să promoveze tranzacțiile fără numerar pentru a crește productivitatea, deși progresul a fost lent, parțial din cauza inconvenientului plății digitale neagregate.

Diferite platforme digitale din Japonia concurează și rămân incompatibile între ele, spre deosebire de China, unde doar o serie de platforme uriașe domină piața.

Cele trei mega bănci japoneze – Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, Mizuho Financial Group Inc și Sumitomo Mitsui Financial Group Inc – și-au lansat fiecare propriile sisteme de plată digitală. Dar rămân în urmă față de eforturile firmelor de tehnologie, cum ar fi unitatea PayPay a SoftBank Group.

Citeste tot despre: bani digitali, Japonia
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile