Logo Realitatea.md

Cererea lui Mihai Murguleț de a fi numit judecător până la atingerea plafonului de vârstă nu a fost susținută de CSM (VIDEO)

16 Aprilie 2020, 12:20 // Societate

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea judecătorului Victor Sandu, de la Judecătoria Chișinău, pentru a fi numit în funcția de magistrat până la atingerea plafonului de vârstă. Totodată, CSM a respins cererea similară a judecătorului Mihai Murguleț.

Foto: captură video

În cazul judecătorului Victor Sandu, toți membrii CSM, cu drept de vot (11) au votat „pentru” aprobarea ceririi magistratului. Astfel, CSM urmează să propună președintelui țării, numirea prin decret prezidențial a judecătorului Victor Sandu, în funcția dată, până la atingerea plafonului de vârstă.

Referitor la magistratul Mihai Murguleț, membrii CSM au avut opinii împărțite. Inițial, raportorul chestiunii date de pe ordinea de zi a ședinței, Victor Micu, a propus amânarea examinării acestei întrebări, însă plenul Consiliului a respins această solicitare. Ulterior, CSM a propus examinarea și aprobarea cererii, fapt care s-a soldat cu 7 voturi împotrivă și patru pentru.

Victor Micu a propus amânarea numirii lui Mihai Murguleț în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă din considerentul că, Colegiul disciplinar a informat CSM despre pornirea pe numele lui Murguleț a patru cauze disciplinare, care sunt în proces de examinare, dar nu sunt plângeri, a concretizat Micu.

Referitor la aceste cauze disciplinare, Mihai Murguleț a afirmat că, ele vor fi atât timp cât se va menține actuala conducere a CSM-ului, fără a explica la ce anume se referă. De asemenea, judecătorul a precizat că a fost evaluat cu calificativul „foarte bine”, nu are alte abateri, nu are plângeri sau alte motive și încălcări pentru a fi refuzată cererea sa de a fi numit judecător până la atingerea plafonului de vârstă (65 ani).

Precizăm că, perioada de probă, până la numirea lui Mihai Murguleț în funcția de magistrat până la atingerea plafonului de vârstă a expirat la data de 4 februarie. De atunci și până acum, acesta nu a activa și nici salariu nu i-a fost achitat.

Decizia dată, precum și cea aprobată în contextul judecătorului Victor Sandu, pot fi atacate în termen de 30 de zile, în instanța de judecată.

Amintim că, Realitatea.md a scris despre Mihai Murguleț mai multe știri unde a fost vizat acesta, pe perioada exercitării atribuțiilor de serviciu:

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile