Logo Realitatea.md

Codul muncii ar putea fi modificat! Sunt vizați angajații care au copii cu dizabilități (DOC)

19 Iulie 2017, 15:54 // Societate

Părinții care au copii cu dizabilități sau copii bolnavi vor avea posibilități mai mari de a le asigura îngrijirea necesară, dar și de a se reintegra în activitatea de muncă mai ușor, scrie Bani.md.

Foto simbol: CYD.RO

În acest sens, Guvernul a dat aviz pozitiv unei inițiative legislative a deputatei Valentina Stratan. Inițiativa prevede următoarele:

  1. majorarea de la 1 an la 2 ani a perioadei de suspendare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului în cazul îngrijirii unui membru bolnav al familiei (art. 78 alin. (1) lit. b) din Codul muncii);
  2. transferul temeiului de suspendare a contractului individual de muncă prevăzut la art. 77 lit. e) (iîngrijirea copilului cu dizabilităţi) la art. 78 alin. (1) lit. b1), cu stabilirea perioadei maxime de suspendare - 2 ani.

Proiectul are drept scop principal soluţionarea parţială a problemelor invocate de părinţii (în special mamele) copiilor bolnavi şi celor cu dizabilităţi.

„După intrarea în vigoare a modificărilor propuse, salariatul care are un copil bolnav sau un copil cu dizabilităţi va putea solicita angajatorului suspendarea contractului individual de muncă pe o perioadă de pînă la 2 ani, iar angajatorul va fi obligat să accepte. Totodată, va spori nivelul de protecţie socială a persoanelor care îngrijesc de alţi membri bolnavi ai familiei - părinţi, fraţi, surori etc. Acestea îşi vor putea păstra locul de muncă pe o perioadă mai îndelungată, în cazul în care specificul sau evoluţia bolii de care suferă omul apropiat va solicita prezenţa lor lîngă bolnav”, se argumentează în proiectul respectiv.

Sursa doc: gov.md

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile