Logo Realitatea.md

Controversata lege privind oferirea unui statut special Găgăuziei, votată în ambele lecturi de către „ȘorDon”

16 Decembrie 2020, 17:05 // Politica

Parlamentul a aprobat, în lectura finală, proiectul de modificare și completare a Legii privind administrația publică locală, a Legii privind descentralizarea administrativă și proiectul de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, care a fost pe larg criticată prin faptul că s-ar urmări federalizarea țării prin aceste modificări.

Foto: radiochisinau.md

Prin proiectul de modificare și completare a Legii privind administrația  publică locală și Legii privind descentralizarea administrativă se propune introducerea în cadrul legal național a termenului de „Autoritățile ale administrației publice locale de nivel special”, care va cuprinde atribuții ale domeniilor rezervate pentru autoritățile nivelului al doilea, precum și atribuțiile conferite prin Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri).

Modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova prevede, printre altele, că organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova se efectuează pe următoarele niveluri: satele (comunele) și orașele (municipiile) constituie nivelul întâi, raioanele și municipiul Bălți constituie nivelul al doilea, iar unitatea teritorial autonomă Găgăuzia și municipiul Chișinău au un nivel special de administrare.

Totodată, în proiecte se arată că modificarea statutului unității teritoriale autonome Găgăuzia, intrarea sau ieșirea localităților în/din componenta unității teritoriale autonome Găgăuzia se efectuează în conformitate cu prevederile Legii nr.344XILI din 23 decembrie 1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri).

Ambele proiecte sunt înaintate cu titlu de inițiativă de către deputați ai Fracțiunii PSRM.

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, unul din autorii inițiativei legislative,  a menționat că proiectele vin să armonizeze  legislația națională care vizează Unitatea teritorială administrativă Găgăuzia, fiind discutat pe larg în cadrul Grupului parlamentar de lucru pentru Găgăuzia. Vicepreședintele Parlamentului a  subliniat importanța consensului pentru susținerea celor două proiecte.  

Ținând cont de amendamente, deputații au votat proiectele în lectura a doua, finală.

Precizăm că, opoziția parlamentară, care în semn de protest a părăsit ședința plenară a Parlamentului, a criticat dur aceste inițiative legislative, invocând faptul că „prin aceste legi se pune baza federalizării Republicii Moldova”.

Citeste tot despre: Gagauzia, lege, ȘorDon, votat
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile