Logo Realitatea.md

CSM, sesizat de Curtea Constituțională, după decesul unui judecător

03 Februarie 2021, 10:25 // Politica

Preşedinta Curţii Constituționale (CCM), Domnica Manole, a sesizat recent Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a numi un nou judecător la Curte, având în vedere decesul recent al unui magistrat constituțional.  

Potrivit articolului 20 aliniatul (2) din Legea cu privire la Curtea Constituțională, trebuie să numească un nou judecător în funcție în termen de 15 zile de la data sesizării președintelui Curții Constituționale.

Totodată, conform aceluiași articolul președintele Curții sesizează autoritatea (CSM) în termen de cel mult 3 zile de la data declarării vacanței funcției.

Amintim că, Înalta Curte a anunțat despre decesul judecătorului constituțional, Eduard Ababei, la data de 27 ianuarie curent.

Coincidență sau nu, la 27 ianuarie curent, către șefa interimară a CSM, Luiza Gafton, a fost trimisă o scrisoare semnată de secretaru general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, prin care informa că președinta țării Maia Sandu planifică pentru ziua de 1 februarie o întrevedere cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Ședința însă a fost amânată în condițiile în care președintele interimar al CSM, Luiza Gafton, a informat Președinția că trei membri ai Consiliului sunt infectați cu COVID-19, iar alții cinci au contactat cu aceștia.

Realitatea.md a intrat în posesia scrisorii adresatei Luzei Gafton, însă Administrația Prezidențială a negat o astfel de întrevedere.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile