Logo Realitatea.md

Cu 60 de ani în urmă, primul om a zburat în cosmos. Legătura lui Gagarin cu Moldova

12 Aprilie 2021, 11:28 // Tech

Omenirea sărbătorește astăzi 60 de ani de la primul zbor al unui om în cosmos. Este vorba de cosmonautul rus Iuri Gagarin, care în anul 1966 a vizitat și Moldova, pe atunci membră a URSS.

La 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin decola de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, la bordul navei Vostok 1, având ca scop părăsirea atmosferei şi executarea unui înconjur al Pământului pe orbită. Capsula spaţială era sferică, de aproximativ 2,5 metri în diametru, şi s-a ridicat la o altitudine maximă de 327 de kilometri. Astfel, Gagarin a devenit primul om care a zburat în spaţiul cosmic. Zborul a fost un succes atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi din punct de vedere politic. Uniunea Sovietică a organizat demonstraţii şi parade publice, iar mass-media din toată lumea a dedicat spaţiu editorial consistent evenimentului.

A doua zi după zbor, la 13 aprilie 1961, Gagarin avea deja redactat raportul despre prima sa expediţie spaţială. Ulterior, 12 cosmonauţi din cei 20 selectaţi pentru prima echipă, au participat la misiuni pe orbită.

După zborul în cosmos, Iuri Gagarin a devenit director adjunct al centrului de pregătire a cosmonauţilor şi şi-a luat doctoratul în inginerie aerospaţială la Academia Forţelor Aeriene Zhukovski. Deşi acesta şi-a manifestat deseori dorinţa de a mai participa la programe spaţiale, conducătorii programelor sovietice l-au refuzat, iar după accidentul navei Soyuz 1 din aprilie 1967, i-a fost permis să zboare doar ca instructor.

Vizita lui Gagarin în Moldova

Cosmonautul rus Iuri Gagarin a vizitat Moldova în luna octombrie 1966, iar drept prilej de mândrie, o stradă din centrul orașului Chișinău a fost numită în cinstea sa. Acesta a vizitat Chișinăul și orașul Strășeni, a participat la diverse mitinguri, a pus temelia unei construcții din Capitală, a sădit pomi și s-a familiarizat cu tradițiile moldovenești. 

Primul cosmonaut din istorie a vizitat și renumitele beciuri de la Cricova, unde în timpul excursiei în galeriile subterane s-a rătăcit, iar ulterior a lăsat un mesaj în cartea oaspeților de onoare, unde a scris o frază devenită arhicunoscută: „E mai simplu să zbori în cosmos decât să ieși din beciurile de la Cricova!”.

Foto: oldchisinau.com

Decesul lui Gagagin

Iuri Alekseevici Gagarin s-a născut la 9 martie 1934 la Kluşino, în Uniunea Sovietică. La 16 ani, s-a angajat ca ucenic siderurgist la Combinatul Siderurgic Liuberţî. S-a înscris la Şcoala Tehnică Industrială de la Saratov şi, în paralel cu aceasta, a urmat cursuri de pilot la un club local, mai întâi zburând pe un biplan, apoi pe un Yakolev YAK-18. La 18 ani, a fost luat în armată, unde a zburat pe un MiG-15 şi a fost avansat la gradul de locotenent-major. Gagarin a fost ales, împreună cu alţi 19 piloţi, ca membru al programului spaţial sovietic.

Iuri Gagarin a murit la 34 de ani, pe 27 martie 1968, în timpul unui zbor de antrenament, în timp ce zbura cu instructorul Vladimir Serioghin la bordul unui aparat MiG-15UTI care s-a prăbuşit, cel mai probabil, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Urna cu cenuşa primului om care a zburat în spaţiul cosmic a fost depusă în Zidul Kremlinului, loc rezervat marilor personalităţi sovietice, iar locul său de veci este vizitat de către echipajele spaţiale ruseşti înaintea fiecărui zbor.

Citeste tot despre: Chisinau, cosmonaut, cosmos, Iuri Gagarin, Moldova
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1130 -1.0450%
USD USD 19.1216 -0.4239%
RUB RUB 0.3624 1.6550%
RON RON 4.0684 -1.0483%
UAH UAH 0.6472 -0.0772%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile