Logo Realitatea.md

Datoria transnistrenilor la gazul rusesc a ajuns la circa 7 miliarde de dolari. Restanțele înregistrate de Chișinău

14 Aprilie 2021, 09:03 // Economie

Republica Moldova înregistrează o datorie la gazele naturale față de concernul rusesc „Gazprom” de 715 milioane de dolari cu penalități, restanțe ale consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru și de 6,8 miliarde de dolari – datorie a regiunii separatiste transnistrene. Datele au fost prezentate de președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban, în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice, care a desfășurat audieri publice în problema protejării intereselor statului în calitate de acționar al SA „Moldovagaz”.

Foto Simbol

Potrivit informației prezentate de Vadim Ceban, în prezent datoriile malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituie 715 milioane de dolari cu penalități, care revin în principal întreprinderilor termoelectrice. Există un mecanism  de stingere a datoriilor și posibilități de lichidare a acestora într-o perioadă foarte scurtă, a menționat Vadim Ceban.

În ce privește partea stângă a Nistrului, datoria respectivă constituie aproape 6,8 miliarde de dolari, care aparține în special SRL „Tiraspoltransgaz”. Potrivit lui Vadim Ceban, există un proiect de acord între acționari care oferă soluții în problema datoriei respective, însă nu poate fi abordat în lipsa unui Guvern plenipotențiar în Republica Moldova.

„Este o platformă de discuție la nivel de acționari și noi suntem gata sa acordăm tot suportul necesar pentru a aborda acest subiect. Foarte mult va depinde, inclusiv, de aceea cum va fi reglementată problema transnistreană”, a accentuat președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”.

Potrivit președintelui Comisiei controlului finanțelor publice, soluția trebuie să  fie echitabilă față de cetățenii Republicii Moldova și legală sub aspectul obligațiilor întreprinderilor față de statul în care sunt înregistrate.  

La ședință au mai fost discutate subiecte, precum administrarea acțiunilor statului în cadrul SA „Moldovagaz”, tarifele pentru gazele naturale, sursele alternative de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova, precum și perspectiva alinierii țării noastre la Pachetul Energetic III al Uniunii Europene.   

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1130 -1.0450%
USD USD 19.1216 -0.4239%
RUB RUB 0.3624 1.6550%
RON RON 4.0684 -1.0483%
UAH UAH 0.6472 -0.0772%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile