Logo Realitatea.md

De la nici un kg de grâu nu a fost scos din rezerva de stat, la 14 mii de tone. Declarațiile lui Slusari care nu coincid

14 Aprilie 2021, 17:38 // Actualitate

După ce la 29 martie curent, deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, declara că „nici un kilogram de grâu nu a fost scos din rezerva de stat”, în contextul informației apărute în spațiul public, dar și a protestului organizat de cetățeni la Portul Internațional Giurgiulești, astăzi, parlamentarul deja afirmă că, în acea perioadă au fost golite din rezerva de stat 14 mii de tone de grâu.

Foto Simbol

Într-o conferință de presă, Alexandr Slusari, a declarat astăzi că, în perioada 15-21 martie, din rezerva de stat au fost scoase 14 mii de tone de grâu și ar fi fost transportate de o companie din Grupul TransOil și stocate în Portul Internațional Giurgiulești. Pe 29 martie seara, alte 3 mii de tone de grâu de proveniență necunoscută, la fel au fost stocate în port, afirmă parlamentarul. Astfel, în prezent în portul de la Giurgiulești ar fi stocate în total 17 mii de tone de grâu, care ar urma să fie scoase din țară, dacă nu se va interveni promt și de a interzice acest lucru.

„Eu și colegii mei știam atunci că organele speciale sunt la datorie și eram sigur că niciun gram din grâul stocat la Giurgiulești nu va fi exportat nici pe data de 29, nici pe 31. Deși știam că nava Ivanka, pe 29 martie noaptea a încercat să intre în port. Însă nu a fost admisă. Eram în contact cu serviciile și știam că exportul nu va avea loc”, a afirma Slusari.

În cele din urmă, Alexandr Slusari, solicită Executivului în exercițiu să prelungească interdicția exportului de grâu din rezervele statului, așa cum a solicitat încă săptămâna trecută Președinția țării. Dacă această interdicție nu va fi aplicată, Slusari afirmă că există riscul ca să crească prețul la pâine în perioada apropiată din cauza exportului grâului, iar în țară să apară situația când va fi deficit de această grupă cerealieră.

„Chem la responsabilitate acest Guvern interimar. Înțeleg că e haos și se pot face interese. Cea mai bună soluție ca până la sfârșitul vacanței de Paști să fie interzis exportul grâului. Vreau să știu cine va fi responsabil de creșterea prețurilor la pâine în preajmei sărbătorilor de Paști. Cifrele de la SIS am văzut, cifrele de la Ministerul Agricultorii nu am văzut. Fac o adresarea către Guvernul interimar și să prelungiți aceste indeterminații. Nu complicați viața serviciilor care luptă acum cu aceste probleme”, a notat vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari.

Deputatul mai afirmă că, la o distanță de 10 km de Portul Internațional Giurgiulești, o navă așteaptă să intre în port de două săptămâni pentru a exporta grâul.

Citeste tot despre: Alexandr Slusari, Giurgiulești, grâu
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile