Logo Realitatea.md

Declarațiile deputatei Inga Grigoriu cu privire la implicarea lui Alexandr Stoianoglo în spălarea banilor rusești, în vizorul presei ruse

16 Aprilie 2021, 15:33 // Actualitate

Scandalul legat de posibila implicare a procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în dosarul privind spălarea banilor rusești prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova a ajuns și în presa din Federația Rusă. Declarațiile deputatei PPDA, Inga Grigoriu, care este și șefa comisiei parlamentare ”Laundromat”, au fost preluate de către Lenta.ru. Astfel, presa scrie că în perioada în care Stoianoglo conducea Comisia securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament, a promovat un amendament care a făcut posibilă blocarea tranzacțiilor suspecte.

Lenta.ru face trimitere la declarațiile parlamentarului în care se precizează că unul din aspectele particulare ale acestei operațiuni a fost modificarea cadrului normativ. Potrivit ei, CCCEC instituția din care făcea parte la moment Serviciul Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor și care ar fi trebuit să combată acest fenomen, neavând drept de inițiativă legislativă, a propus sintagma „având aspect suspensiv”, susținută apoi de comisia parlamentară raportoare – cea de securitate națională, apărare și ordine publică - a cărei președinte era Stoianoglo Alexandr, actual Procuror General.

Presa rusă scrie și despre faptul că Inga Grigoriu a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor suspendarea temporară a lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, după ce în presa din Ucraina a apărut o anchetă în care Stoianoglo era acuzat că ar avea tangență cu anumite companii delicvente, afiliate lui Veaceslav Platon. Mai mult, Grigoriu a cerut numirea unui procuror care să verifice informațiile apărute în mass-media și a spus că dacă procurorul general își va exercita mandatul pe perioada investigației, aceasta va fi lipsită de credibilitate și va afecta în continuare imaginea Procuraturii.

Vezi și:

Vrea „capul” lui Stoianoglo cu orice preț. Grigoriu s-a adresat la CSP pentru a-l suspenda pe procurorul general

Citeste tot despre: Alexandr Stoianoglo
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.2812%
USD USD 17.7351 0.0209%
RUB RUB 0.2401 1.5222%
RON RON 4.0578 0.2991%
UAH UAH 0.6497 -0.2916%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile