Logo Realitatea.md

Declarațiile oficialilor cu privire la exportul loturilor de vaccin AstraZeneca de după summit-ul UE

26 Martie 2021, 14:53 // În lume

Autoritățile Uniunii Europene au renunțat la „blocajul” exporturilor dozelor de vaccin anti-coronavirus produse de compania anglo-suedeză AstraZeneca pe teritoriul statelor membre. În schimb, în cadrul summit-ului de joi, acestea au decis pe larg că sprijină ideea înăspririi controalelor la export. În declarația sa de după summit, președintele Comisiei Europene a subliniat importanța lanțului global privind vaccinarea, necesar pentru producerea și distribuirea dozelor.

De asemenea, Ursula von der Leyen, a declarat că AstraZeneca trebuie să „recupereze și să își îndeplinească angajamentele pe care le are față de UE înainte de a aproviziona și alte țări ale lumii”.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „s-a sfârșit naivitatea Uniunii Europene”.

Lansarea procesului de vaccinare la nivelul UE a început foarte lent, blocul învinuind companiile farmaceutice, și mai ales AstraZeneca, pentru că nu ar fi livrat la timp dozele promise.

AstraZeneca însă, neagă vehement că nu și-ar fi onorat contractul.

„Cred că este clar că în primul rând compania trebuie să își onorificie promisiunile făcute față de cetățenii europeni”, a zis von der Leyen.

UE a fost acuzată, în primul rând de Marea Britanie și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de așa-numitul naționalism privind vaccinurile anti-coronavirus, după ce și-a asumat controlul exporturilor dozelor produse în interiorul blocului și a amenințat că va crea o „blocadă a acestora” dacă va fi nevoie.

Primul-ministru l Marii Britanii, Boris Johnson a spus că o interdicție de așa gen ar pune în pericol succesul procesului de vaccinare al UK, care până acum s-a dovedit a fi coordonat și mai eficient decât programele de vaccinare ale UE.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile