Logo Realitatea.md

Deputații de la Chișinău și cei din Găgăuzia s-au întrunit în prima ședință pentru elaborarea celor trei legi controversate

11 Februarie 2020, 13:41 // Politica

Grupul de lucru pentru elaborarea pachetului de legi privind statutul UTA Găgăuzia s-a convocat, astăzi, în prima ședință din cadrul sesiunii de primăvară 2020, a Parlamentul. La ședință a participat speakerul Zinaida Greceanîi, membrii delegați ai fracțiunilor parlamentare, reprezentanții Adunării Populare a UTA Gagauzia, reprezentanți ai Ambasadei Suediei în Moldova și ai Organizației internaționale Crisis Management Initiative (CMI).

Membrii Grupului au convenit să recapituleze activitatea de până acum a acestuia, urmând să le fie prezentate rapoartele, regulamentul actualizat și proiectele de lege aflate în proces de examinare. De asemenea, deputații vor conveni asupra agendei, planului de întâlniri formale și informale, obiectivelor și direcțiilor de lucru.

Zinaida Greceanîi a salutat convocarea Grupului de lucru, apreciind activitatea acestuia și mulțumind experților pentru susținerea acordată. Speakerul a îndemnat membrii să adopte o abordare constructivă și pe viitor pentru o funcționare eficientă. A fost sugerată oportunitatea atragerii specialiștilor din cadrul comisiilor permanente ale Parlamentului, instituțiilor guvernamentale de resort, pentru o activitate mai productivă.

În cadrul ședinței, vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a fost desemnat copreședinte al Grupului din partea Parlamentului țării. Din partea Adunării Populare a Găgăuziei copreședinte este membrul acesteia Gheorghe Leiciu.

Grupul de lucru compus dintre deputați ai Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei a fost creat în noiembrie 2015, la inițiativa președintelui Parlamentului de atunci. Scopul activității Grupului este de a îmbunătăți funcționarea autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994, prin adoptarea unui pachet de legi, trei la număr, care au stârnit discuții în societate. Mai multe detalii afli accesând știrea de mai jos.

Experții despre cele trei legi privind statutul Găgăuziei, promovate de Dodon și PSRM: Ne-am putea trezi cu o nouă regiune separatistă (VIDEO)

Dialogul între deputații Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei este facilitat de către Crisis Management Initiative (CMI). CMI este o organizație non-profit, fondată de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, ex-președintele Finlandei Martti Ahtisaari în 2000. Eforturile organizației sunt îndreptate spre prevenirea și soluționarea conflictelor și menținerea unei păci durabile, cu programe regionale în țări din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa.

În Moldova CMI lucrează cu deputați din Chișinău și reprezentații Adunării Populare de la Comrat pentru a spori încrederea prin intermediul unor întâlniri neformale regulate, discuţii, ateliere şi vizite de studiu, pentru a creşte capacitatea acestora de a se implica în procesul de rezolvare a problemelor şi un dialog durabil.

CITEȘTE ȘI:

Dodon le promite cetățenilor din Găgăuzia că va veni cu o inițiativă legislativă actualizată asupra pachetului de legi privind statutul regiunii (VIDEO)

Înaltul Comisar OSCE pentru minorități naționale s-a întâlnit cu membrii grupului de lucru din Parlament privind Găgăuzia

Experții despre cele trei legi privind statutul Găgăuziei, promovate de Dodon și PSRM: Ne-am putea trezi cu o nouă regiune separatistă (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile