Logo Realitatea.md

Din 2019 nu vom mai avea carnete de muncă. Guvernul a aprobat o hotărâre în acest sens

10 Mai 2018, 17:26 // Societate

Începând cu luna ianuarie 2019, angajații și angajatorii nu vor mai folosi carnetele de muncă, drept document unde se stipulează stagiul și locurile unde au activat cetățenii. Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre prin care va fi abrogată decizia de acum unsprezece ani privind carnetele de muncă.

Foto: deschide.md

Potrivit hotărârii, conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, vor înmâna salariaților sau reprezentantului salariaților, sub semnătură, carnetele de muncă până la data de 28 decembrie 2018. Până la înmânarea carnetului de muncă, angajatorul va face ultima înscriere în acesta privind funcția deținută. Înscrierile în carnetele de muncă efectuate până la 1 ianuarie 2019 își păstrează valabilitatea și pot fi utilizate la necesitate.

După retragerea carnetelor de muncă din uz, informaţia  privind locul de muncă prezentate de angajator va fi stocată în Registrul de stat al evidenţei individuale a contribuţiilor. Astfel, din 15 mai curent, Casa Națională a Asigurărilor Sociale, va începe a scana datele din carnetele de muncă pentru a completa conturile personale de asigurări sociale cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 1 ianuarie 1999.

Persoanele  care  solicită  dreptul  la  pensie  urmează  să confirme documentar stagiul de cotizare pe tot parcursul activităţii. Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original şi copie.

Amintim că, Parlamentul a aprobat proiectul de lege privind abrogarea legii carnetelor de muncă în vara anului 2017.

Citeste tot despre: abrogat, carnete de muncă, Guvernul, lege
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile