Logo Realitatea.md

(DOC) Proiectul de lege al „Pentru Moldova” privind construirea unui parc familial BasarabiaLand în locul Stadionului Republican, înregistrat

02 Decembrie 2020, 13:09 // Stiri

Deputații Platformei „Pentru Moldova” au înregistrat în Parlament, așa cum a anunțat Ilan Șor, proiectul de lege care prevede construcția unui Complex național de dezvoltare, educație, creativitate și agrement în locul Stadionului Republican, aflat în paragină de aproximativ 15 ani. Acesta ar fi cel mai mare proiect de infrastructură în Republica Moldova din ultimii 30 de ani.

Proiectul presupune desființarea Stadionului Republican, amplasat pe un teren de peste 5 hectare și construcția Complexului național. Inițiativa stabilește în mod expres că terenul rămâne în proprietatea publică a statului.

Guvernul ar urma să negocieze cu persoanele interesate, în special cu investitorii, condițiile optime de construcție și exploatare a Complexului național; să negocieze condițiile contractuale și să semneze contractul; să monitorizeze realizarea contractului și va informa Parlamentul despre mersul lucrărilor, etc.

„De mai bine de 15 ani, centrul municipiului Chișinău, dar și centrul țării noastre este unul al rușinii naționale. În anul 2007, Stadionul Republican a fost demolat. Ulterior, autoritățile publice au întreprins mai multe tentative de a reconstrui acest obiectiv strategic, însă au eșuat. Actualmente acest bun de însemnătate nu este menținut și este utilizat ca un loc neautorizat de depozitare a deșeurilor. Acest bun complex oferă oportunitatea de valorificare a proprietății publice în interesul cetățenilor – prin transformarea acestui spațiu într-o platformă de agrement pentru copii, familii și persoane în etate”, se arată în nota de argumentare a proiectului.

Președintele Partidului “ȘOR” Ilan Șor a cerut astăzi Parlamentului aprobarea proiectului de lege care să-i permită lui și echipei sale să construiască, pe locul unde a fost Stadionul Republican, un palat al sporturilor și parc de distracții pentru familii, cu acces gratuit, care, potrivit lui, va deveni un centru al unității naționale.

Ilan Șor a amintit că Stadionul Republican a fost locul preferat pentru multe generații de chișinăuieni, loc care acum, din cauza că este în paragină, s-a transformat în rușine națională. “Cineva a transformat acest loc într-un centru al politicii, iar alții în general l-au transformat în centru al geopoliticii. Este îngrozitor și dureros”, a spus Ilan Șor într-un mesaj video pe Facebook.

„Ideea mea este simplă - să construim imediat pe acest loc un centru al unității naționale, un centru al familiei, un parc de distracții, un palat al sportului și al cunoștințelor, care va deveni un loc de atracție nu doar pentru locuitorii Chișinăului, dar ai întregii țări. Vreau să construiesc un centru de care va fi mândră toată țara, despre care se va vorbi și peste hotare. Va fi un centru al bucuriei, zâmbetelor și râsetelor de copii”, a declarat liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, cel care a construit la Orhei, de la zero, cel mai mare parc de distracție și de familie din Republica Moldova - OrheiLand.

Citeste tot despre: Pentru Moldova, proiect de lege
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile