Logo Realitatea.md

Doi juriști, trei opinii: Rectorii aleși ai UTM și USM, Bostan și Șarov, așteaptă cu răbdare confirmarea în post de către minister

23 Ianuarie 2021, 10:04 // Societate

Ministerul Educației încă nu a semnat un ordin oficial de numire în funcție a lui Igor Șarov și a lui Viorel Bostan, rectori ai USM și UTM, aleși în decembrie 2020. Cei doi consideră că motivul ar putea fi puterile limitate ale Guvernului în exercițiu.

Colaj: realitatea.md

Pe de altă parte, juriștii spun că, caracterul interimar al Guvernului nu afectează numirea în post a rectorilor aleși, în special pentru că aceștia au fost aleși în baza unui concurs deschis și transparent.

Astfel, în acest caz trebuie aplicat Codul Educației, care prin articolul 105, p.9 stipulează expres că „Rectorul este confirmat în post, în baza rezultatelor alegerilor, prin ordinul fondatorului, în termen de cel mult 3 luni”.

Nu se cunosc motivele obiective sau subiective ale tergiversării acestui proces, având în vedere că atât în cazul UTM, cât și în cel al USM, rezultatele concursului de alegere a rectorilor nu au fost contestate.

„Până la moment USM și-a racordat activitățile în corespundere cu Planul strategic 2016-2020. În continuare universitatea are strigentă nevoie de actualizarea politicii de personal, managementul calității programelor de studii și a cercetării, dezvoltarea și valorificarea infrastructurii”, a menționat Șarov într-o scrisoare pentru prim-ministrul în ecercițiu, Aureliu Ciocoi.

Noul rector a mai menționat că trebuie aprobat în regim de urgență bugetul USM pentru anul 2021.

Cei de la Jurnal TV au solicitat, acum două săptămâni, o explicație de la Ministerul Educației în acest sens. Deși li s-a promis în repetate rânduri, nici până azi nu au primit un răspuns.

Citeste tot despre: Igor Șarov, Viorel Bostan
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile