Logo Realitatea.md

Domnica Manole denunță presiuni și atacuri supra CCM din partea politicului și chiar a unor jurnaliști

15 Aprilie 2021, 17:44 // Actualitate

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, denunță în ultima perioadă atacuri frecvente în adresa instituției pe care o conduce, precum și asupra judecătorilor constituționali, atacuri care vin atât din partea politicienilor, cât și a unor reprezentanți ai mass media. Declarația a fost făcută de Manole în cadrul briefingului de după pronunțarea hotărârii privind admisibilitatea dizolvării Parlamentului de către președinta țării, Maia Sandu.

În ultima perioadă, dată fiind importanța avizului său, Curtea a fost supusă unor atacuri din partea unor politicieni și jurnaliști. Pe această cale, îi rog pe reprezentanții forțelor politice, dar și pe cei ai presei, să nu submineze imaginea și credibilitatea judecătorilor constituționali în societate Săptămâna trecută, asemenea practici au atins un nivel îngrijorător. Uneori, chiar dacă astfel de declarații sunt retrase sau infirmate ulterior, prejudiciul adus imaginii Curții este produs, iar efectele sunt ireversibile. O afirmă inclusiv Comisia de la Veneția”, a venit cu îndemnul Manole.

Domnica Manole reamintește faptul că, judecătorii Curții nu-și pot exprima opinia la fel de liber ca o persoană, care nu deține funcții publice.

„De fapt, ei își exprimă opinia prin intermediul hotărârilor pe care le pronunță. Reiterez că atacurile la persoana judecătorului pun în pericol poziţia Curții de garant al supremației Constituției şi prejudiciază încrederea şi respectul public pe care acesta trebuie să le inspire și de care are atâta nevoie”, a notat Domnica Manole.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1130 -1.0450%
USD USD 19.1216 -0.4239%
RUB RUB 0.3624 1.6550%
RON RON 4.0684 -1.0483%
UAH UAH 0.6472 -0.0772%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile