Logo Realitatea.md

Dumitru Robu a sesizat Curtea Constituțională. Vrea să știe dacă judecătorii CCM pot fi trași la răspundere (DOC)

22 August 2019, 09:42 // Societate

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CCM), prin care solicită Înaltei Curți interpretarea articolului 137 din Constituție, care prevede inamovibilitatea magistraților CCM pe durata mandatului, independența și supunerea acestora numai Constituției.

Foto: agora.md

În fapt, Robu solicită judecătorilor să se expună asupra faptului dacă completul de magistrați ai CCM pot fi cercetați sau dacă pot răspunde penal pe durata mandatului sau după încheirea mandatului pentru deciziile care au fost luate de către aceștia, fără înștiințarea Curții Constituționale.

Mai exact, procurorul general interimar solicită CCM să se expună asupra noțiunii de inamovibilitate și independență și dacă acestea nu restricționează pornirea urmării penale în privința judecătorilor Curții Constituționale.

În sesizarea sa, procurorul mai cere Înaltei Curți să se expună și asupra faptului dacă judecătorii pot fi trași la răspundere în baza articolului 307 din Codul penal, privind pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii în vigoare.

Totodată, în sesizarea sa, Robu aduce unele argumente prin care organismele internaționale (Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei și Opinia Amicus Curiae) specifică că „judecătorii pot fi trași la răspundere penală pentru interpretarea unei legi, stabilirea faptelor sau probelor în cazurile în care există rea-credința și dacă se poate demonstra neglijența gravă”, se arată în sesizarea făcută de procurorul general interimar.

Amintim că, la începutul lunii iunie, atunci când fosta guvernare a Partidului Democrat din Moldova nu a recunoscut crearea noi coliție de guvernare dintre PSRM și Blocul ACUM, Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a declarat neconstituțional Guvernul nou format dintre cele două fracțiuni parlamentare, precum și alte legi care au fost adoptate în acea perioadă de către noul Legislativ.

CITEȘTE ȘI:

CCM: Alegerea Zinaidei Greceanîi la funcția de speaker – neconstituțională

Comentariul Zinaidei Greceanîi în legătură cu decizia CCM care o vizează

Guvernul a fost învestit: Maia Sandu - prim-ministră și Andrei Năstase - vicepremier

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile