Logo Realitatea.md

După ce au oferit mai multă autonomie Găgăuziei, socialiștii vor statut permanent Comisiei Electorale din regiune. CEC a dat acordul (DOC)

18 Decembrie 2020, 17:00 // Politica

Comisia Electorală Centrală a dat undă verde pentru a modifica Codul electoral, astfel încât Comisiei Electorale din Autonomia Administrativ-Teritorială Găgăuzia să i se ofere statut permanent de activitate.

În esență, proiectul de lege privind modificare Codului electoral aparține unui grup de deputați PSRM, înregistrat în plenul Parlamentului la data de 26 noiembrie curent. Este vorba de proiectul de lege nr. 470 din 26 noiembrie, pentru modificarea și completarea unor acte legislative.

Astfel, a fost propus spre completare sistemul organelor electorale prin înființarea unui organ electoral cu statut permanent la nivelul UTA Găgăuzia, urmând a fi stabilit clar denumirea acestui organ, precum și celelalte organe electorale constituite în cazul alegerilor Guvernatorului Găgăuziei și a Adunării Populare a Găgăuziei. În contextul segmentului expus, urmează a fi asigurată delimitarea competențelor tuturor entităților electorale care vor forma sistemul organelor electorale atât ale Republicii Moldova, cât și ale UTA Găgăuzia în particular.

CEC a stabilit că „ar trebui reglemente suplimentar modul de constituire/funcționare, mandatul, atribuțiile, competențele și responsabilitățile organului electoral respectiv, inclusiv aspectele ce țin de formarea organelor electorale inferioare, înregistrarea candidaților, procedura de examinare a contestațiilor, precum și procedurile judiciare similare scrutinelor naționale. În contextul dat ar trebui să fie stabilită modalitatea de colaborare cu Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova și cu alte instituții implicate în procesul de organizare a alegerilor”, se precizează într-un comunicat de presă al CEC, unde se spune că decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Comisiei, deși presa nu a fost anunțată despre aceasta, iar pe site-ul CEC anunțul nu era plasat.

Avizul aprobat de CEC urmează a fi transmis Cancelariei de Stat și cu titlu de informare Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova.

Amintim că, miercuri, 16 decembrie, PSRM cu Șor și Pentru Moldova au aprobat un pachet de legi ce oferă mai multă autonomie Găgăuziei, iar Igor Dodon deja a și promulgat această lege. 

Citeste tot despre: CEC, Codul electoral, Gagauzia
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile