Logo Realitatea.md

Euro NCAP notează Dacia Sandero și Logan. Cât de sigure sunt cele două automobile în cazul unui accident

13 Aprilie 2021, 17:25 // Auto

Euro NCAP a publicat rezultatele celei mai recente sesiuni de teste de siguranță. Noile Dacia Sandero și Logan au primit doar două stele din partea organizației independente. Belgienii au depunctat modele Dacia din cauza sistemului de frânare automată de urgență. Acesta poate recunoaște doar alte mașini, nefiind capabil să detecteze pietoni sau bicicliști și nici nu dispune de un sistem pentru mențierea benzii de rulare, scrie Automarket.

„Siguranța a evoluat. În mod clar, Dacia și-a găsit bucata de piață și se concentrează pe ea, dar rezultatul de doua stele arată o ambiție mică, chiar și pentru un model accesibil. Decizia lor de a nu oferi o cameră (care să detecteze pietonii și bicicliștii) este în mod clar neconformă cu piața și dezamăgitoare, deoarece Dacia este conștientă că mașinile lor vor trebui în curând să respecte noul Regulament general de siguranță”, a declarat Michiel van Ratingen, Secretar General al Euro NCAP.

Reprezentanții organizației susțin că modelele Dacia s-au descurcat onorabil la nivel structural la testele de impact.

Dacă rezultatele la celelalte capitole ar fi fost la fel de bune, cele două ar fi primit patru stele.

În aceeași sesiune de teste, Euro NCAP a mai testat noile Skoda Eniaq iV și Volkswagen ID.4, ambele fiind recompensate cu punctajul maxim de cinci stele. Toate cele patru modele testate au fost echipate cu pachete standard de siguranță.

Rezultatele detaliate pentru fiecare categorie în parte vor fi publicate în 14 aprilie. 

Euro NCAP

Organizație europeană independentă care testează rezistența mașinilor de pe piață la accidente și eficiența acestora în a evita sau limita efectele accidentelor. Testele au loc în laboratoare specializate, iar mașinile sunt supuse unei serii de probe de impact frontal, lateral și posterior sau de eficiență a sistemelor de siguranță activă.

Ulterior testelor și măsurătorilor care au loc la nivelul manechinelor, Euro NCAP îi oferă mașinii o clasificare generală la capitolul siguranță care poate varia între 1 și 5 stele și care este valabilă timp de 6 ani de la momentul testului. Din acest motiv, comparația directă a rezultatelor pe care mașinile le-au atins la Euro NCAP trebuie făcută cu reperul "expirării testului" luat în considerare. În plus, având în vedere faptul că Euro NCAP îngreunează accesul la cele cinci stele în fiecare an prin adăugarea unor teste suplimentare sau modificarea celor deja existente, comparațiile între rezultatele unor mașini testate în ani diferiți trebuie analizată și ea cu foarte mare atenție.

Clasificarea este rezultatul direct și ponderat al punctajelor individuale la următoarele categorii de teste:

Protecția pasagerilor adulți (pondere 40% în clasificarea finală cu stele)
Protecția pasagerilor copii (20%)
Protecția pietonilor, a cicliștilor și a motocicliștilor (20%)
Eficiența sistemelor active de siguranță (20%)

Fiecare mașină testată este notată la fiecare dintre cele patru categorii de teste cu un procent. Acesta reprezintă totalul de puncte adunate de respectiva mașină din totalul posibil teoretic al punctelor la respectivul test. (Exemplu: un punctaj de 93% la capitolul protecția pasagerilor adulți înseamnă că respectiva mașina a adunat 93% din punctele totale pe care Euro NCAP le poate acorda la testele de impact în urma cărora se calculează măsurătorile pe manechinele care simulează pasagerii adulți).

Citeste tot despre: Dacia, Dacia Logan, Dacia Sandero, Euro NCAP
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9217 0.8331%
USD USD 19.2760 -0.0648%
RUB RUB 0.3169 -0.3146%
RON RON 4.0611 1.0073%
UAH UAH 0.5219 -0.0574%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile