Logo Realitatea.md

Festivalul DeVin&DeGust: Peste 4000 de persoane au cumpărat aproximativ 2000 de sticle de vin

11 Mai 2018, 19:48 // Economie

Amatori ai Vinului Moldovei, locuitori din centrul țării, dar și oaspeți de peste Prut au gustat deliciile oeno-gastronomice din regiunile cu Indicație Geografică Protejată ale Moldovei, pe renumita Alee de Castani din orașul Ungheni.

Cea de-a doua ediție a Festivalului DeVin&DeGust a avut loc, pe 6 mai, duminică și a întrunit 24 de participanți - companii vitivinicole din toate cele 4 regiuni cu Indicație Geografică Protejată ale Moldovei:

Regiunea IGP „Codru”  - „Castel MIMI”, „Chateau Vartely”, „Doina Vin”, „Agrici Wine”, „Wine International Project (Garling)”, „Migdal – P”, ”Mileștii Mici”, ”Ever Vin”, ”Maurt”.

Regiunea IGP „Ștefan Vodă” – ”Vinăria Purcari”, ”Timbrus”, ”Rădăcini”.

Regiunea IGP „Valul lui Traian” – ”Bostavan”, ”Mold-Nord”, ”Vinăria din Vale”, ”Fautor”, ”DK Intertrade”

Regiunea IGP „Divin” – ”Bardar”, ”Barza Albă”.

Asociația Micilor producători de vinuri: ”Dealul Morii”, ”Mihai Sava”, ”Equinox”, ”Iurco Nicolae”, ”Gogu Winery”, ”Vinăria Nobilă”.

Standurile vinificatorilor au fost vizitate de aproximativ 4000 de localnici, oaspeți și turiști de peste Prut, care au degustat vinurile și au cumpărat, de asemenea, aproximativ 2000 de sticle cu băutură bahică. Iar pentru a populariza Festivalul Castanilor, Primăria orașului Ungheni a oferit oamenilor sute de pachete cu castane prăjite. Pe alee s-au vândut și lucrări ale meșterilor populari.

Pentru a populariza consumul corect al vinului de calitate, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a organizat master class-uri dedicate pentru vizitatori. Aceștia au învățat despre caracteristicile vinurilor din diferite regiuni cu IGP, precum și asocierea acestora cu gastronomia locală, în cadrul a patru masterclass-uri prezentate de experții ONVV, precum și câțiva bucătari renumiți. Pe scena festivalului au urcat artiștii: colectivul etno-folcloric ”Plăieșii”, Vasile Lupu, colectivul de dans ”Unghenenii”, orchestra ”Bravisimo”, ansamblul de acordeoniști din Ungheni, ansamblul ”Struguraș”, ansamblul folcloric ”Țărăncuțele”, Veronica Lupu, Nicolae Paliț, Pasha Parfeni, Geta Burlacu și Petru Hăruță, Formația ”Etno Republic” și Dj Marcus Lawyer.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria orașului Ungheni, în cadrul Festivalului Castanilor cu suportul Partenerului Strategic: Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Obiectivul festivalului  „DeVin & DeGust” de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară Vinul Moldovei și a vinurilor de calitate cu Indicași geografică Protejată  dar și cultura specifică fiecărei regiuni. Evenimentul este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile viti-vinicle IGP „Codru”, „Ștefan Vodă”, „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile