Logo Realitatea.md

Finanţatorii PD - mulţi, dar modeşti! Cine şi câţi bani a donat pentru campania electorală a democraţilor

28 Octombrie 2014, 14:17 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Partidul Democrat din Moldova a raportat Comisiei Electorale Centrale un venit de aproape 9,5 milioane de lei, acumulat în fondul electoral. Spre deosebire de PLDM, care a colectat o sumă 10,1 milioane de lei de la 65 de donatori, cinci dintre care au oferit sume de peste un milion de lei, democrații raportează donații din partea a 450 de persoane, niciuna din care nu depășește 100 de mii de lei.

Potrivit raportului financiar pentru perioada 10-23 octombrie, prezentat de Partidul Democrat Comisiei Electorale Centrale, donatorii care au oferit pentru democrați cea mai mare sumă este candidatul cu numărul 21 pe lista PDM, Nicolae Molozea (director Elex SRL). Acesta a donat suma de 95 de mii de lei, în două rate, prima de 93 mii și ulterior alte două mii lei.

Cu excepția lui Molozea, candidații democrați la funcția de deputat nu s-au prea grăbit să facă donații. Doar 15 persoane din lista de 100 de candidați prezentată CEC de PDM au contribuit la fondul electoral cu donații între 10 și 50 de mii de lei. Din primii 15 candidați ai formațiunii la funcția de deputat, doar primarul orașului Comrat, Nicolae Dudoglo (locul 9 pe listă) a contribuit cu o donație de 50 de mii de lei.

Printre finanțatorii mari ai PDM se regăsesc, vicedirectorul CRIS „Registru”, Sergiu Ionel, precum și Elena Răileanu, care indică la locul de muncă „UNIC SA” – au oferit formațiunii câte 90 de mii de lei, alte două persoane – Elena Tcaci (depoul de vagoane din Bălți) și Cucu Ghenadie (SRL Galetus-Com) – au oferit câte 80 de mii de lei, Lavric Corneliu (conducătorul unei Întreprinderi Individuale) – 70 de mii de lei, iar alte patru persoane au oferit democraților câte 60 de mii de lei.

Potrivit raportului financiar al PDM, formațiunea a avut venituri de 9.492.000 lei și a suportat cheltuieli de 9.263.167,34 lei, având la sfârșitul perioadei un disponibil de 228.832,66 lei.

Vedeți aici raportul financiar al Partidului Democrat:

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile