Logo Realitatea.md

Grupul de lucru privind asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia a aprobat Planul de acțiuni și prioritățile comune

14 Iulie 2020, 14:51 // Politica

Grupu de lucru privind asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia a aprobat în cadrul unei ședințe Planul de acțiuni care conține subiecte pe termen lung și mediu. La ședință au participat membrii delegați ai fracțiunilor parlamentare, reprezentanții Adunării Populare a UTA Găgăuzia.

Foto: parlament.md

Deputații au discutat prioritățile Grupului de lucru în vederea continuității dialogului permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei și consolidării funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia.

Membrii Grupului au convenit asupra subiectelor pentru agenda viitoare și au agreat asupra necesității de a invita la următoarele ședințe responsabili din cadrul ministerelor, în particular din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și ai cancelariilor și departamentelor de resort pentru consultații și pentru a discuta necesitatea intervenției în implementarea planului comun de lucru.

Ca urmare, în cadrul ședinței membrii Grupului de lucru au aprobat Planul de acțiuni și au trasat prioritățile de lucru pentru perioada următoare.

În cadrul discuțiilor, membrul Grupului de lucru din partea Parlamentului Republicii Moldova, Inga Grigoriu, a solicitat audierea organelor de resort în privința problemei pe râul Ialpug. Ca urmare membrii Grupului de lucru au decis de comun acord consultarea instituțiilor responsabile.

Membrii Grupului de lucru vor continua să se întrunească în ședințe formale și informale pentru a continua procesul de dialog. În perioada următoare, membrii delegați ai fracțiunilor parlamentare și reprezentanții Adunării Populare a UTA Găgăuzia vor fi implicați într-o serie de activități de instruire și schimb de experiență cu experții internaționali de la Institutul Eurac Research. În cadrul sesiunilor online, vor fi discutate bunele practici în funcționarea autonomiilor, descentralizarea și distribuirea competențelor legislative și administrative. Activitatea este facilitată de experții CMI.

Grupul de lucru pentru asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu UTA Găgăuzia, compus dintre deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare a Găgăuziei a fost creat în noiembrie 2015, la inițiativa președintelui Parlamentului. Scopul activității Grupului este de a îmbunătăți funcționarea autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994.

Dialogul între deputații Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare a Găgăuziei este facilitat de către CMI în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia” din 2015. CMI este o organizație non-profit, fondată de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, ex-președintele Finlandei Martti Ahtisaari în 2000. Eforturile organizației sunt îndreptate spre prevenirea și soluționarea conflictelor și menținerea unei păci durabile.

Amintim că, Parlamentul de la Chișinău a reluat, recent activitatea grupului de lucru „privind asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia”, după o vizită de lucru, de la începutul anului curent a președintelui Igor Dodon în regiune, căruia i s-a reproșat faptul că nu îndeplinește doleanțele găgăuzilor.

Acest grup, al cărui copreședinți au fost aleși Vlad Batrîncea din partea Parlamentului și Gheorghe Leiciu din partea Adunării Populare a Găgăuziei, ar urma să „îmbunătățească funcționarea autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994”.

În anul 2017, Parlamentul de la Chișinău a aprobat trei proiecte de legi cu privire la Găgăuzia, dar acestea nu au ajuns să fie implementate, dată fiind nemulțumirea găgăuzilor vizavi de schimbările operate de deputații de la Chișinău, care întrevedeau pericole de federalizare a Republicii Moldova în propunerile venite de la Comrat.

CITEȘTE ȘI:

Nantoi despre reluarea ședințelor grupului de lucru pe subiectul Găgăuziei: „Tandemul Vlah – Dodon duc conștient Moldova spre federalizare”

Dodon le promite cetățenilor din Găgăuzia că va veni cu o inițiativă legislativă actualizată asupra pachetului de legi privind statutul regiunii (VIDEO)

Înaltul Comisar OSCE pentru minorități naționale s-a întâlnit cu membrii grupului de lucru din Parlament privind Găgăuzia

Experții despre cele trei legi privind statutul Găgăuziei, promovate de Dodon și PSRM: Ne-am putea trezi cu o nouă regiune separatistă (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile