Logo Realitatea.md

Guvernul a venit cu o reacție referitor la protestul șoferilor, care au blocat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (DOC)

06 Iunie 2018, 16:08 // Actualitate

Guvernul a venit cu precizări referitor la solicitările înaintate astăzi de către un grup de șoferi, care protestează împotriva majorării prețurilor la carburanți și au blocat traficul rutier pe o porțiune a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Foto: realitatea.md

Astfel, Executivul menționează următoarele:

1.  Guvernul nu are atribuții la formarea prețurilor la carburanți. Aceasta este prerogativa ANRE. Săptămâna trecută premierul a cerut Agenției precizări privind majorarea prețurilor la carburanți și examinarea posibilității de suspendare a deciziei de majorare, menționând importanța unei analize temeinice, care să conțină argumente clare, comunicate public și transparent. Ieri prim-ministrul a cerut Ministerului Economiei și Infrastructurii să facă o analiză a cadrului legal și, dacă este necesară modificarea acestuia, să intervină.

2.   Metodologia de formare a prețurilor la carburanți este publică. Totodată, ieri prim-ministrul a cerut autorităților competente mai multă transparență și claritate în acest sens, astfel încât să nu existe marjă de interpretare, iar fiecare cetățean să aibă acces la metodologia de calcul.

3.  În privința sancționării unui participant la protest, ieri premierul a precizat că libertatea de exprimare a cetățenilor trebuie respectată și a cerut Ministerului Afacerilor Interne examinarea cazului. MAI a anunțat deja că a inițiat o anchetă internă pe acest caz.

4.   În ceea ce privește calitatea carburanților, chiar ieri Guvernul a aprobat modificări la Legea produselor petroliere, în urma cărora parametrii de calitate ai benzinei și motorinei, atât la importul, cât și la comercializarea acestor produse la stațiile PECO, vor fi măsurați potrivit cerințelor europene. Totodată, monitorizarea calității carburanților va fi efectuată de către organismele acreditate, care ulterior vor prezenta datele respective ministerului Economiei și Infrastructurii și Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

De asemenea, Guvernul afirmă că „încurajează ANRE să aibă o comunicare cât mai deschisă și clară la acest subiect, atât cu grupul de protestatari, cât și cu populația, și să prezinte argumente clare care stau la baza formării noilor prețuri”.

Totodată, Executivul solicită grupului de protestatari să aibă o atitudine constructivă, și nu ultimativă. „Tentativa de a bloca străzile din Chișinău afectează nejustificat locuitorii Capitalei. Guvernul consideră că această atitudine este una nepotrivită, în condițiile în care instituțiile statului și-au arătat deschiderea pentru comunicare și identificarea soluțiilor. Guvernul reiterează importanța libertății de exprimare și precizează că nemulțumirile se pot rezolva doar prin dialog și discuții”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Amintim că, astăzi mai mulți șoferi au protestat astăzi față de majorarea prețurilor la carburanți și au cerut autorităților responsabile să revadă prețul la combustibil. Ulterior, protestatarii au blocat o porțiune a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt al Capitalei.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile