Logo Realitatea.md

Guvernul solicită Curții Constituționale să inițieze procedura disciplinară asupra unui judecător

13 Mai 2020, 16:32 // Actualitate

Guvernul îi solicită Curții Constituționale să inițieze procedura disciplinară împotriva judecătorului Nicolae Roșca, pentru declarațiile acestuia făcute în timpul examinării sesizărilor depuse de opoziție împotriva creditului rusesc.

Foto: constcourt.md

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat în cadrul ședinței Guvernului de astăzi că Nicolae Roșca și-a permis anumite declarații în cadrul ședinței Curții Constituționale când a fost examinat acordul de credit din partea Rusiei, care sunt inadmisibile cu statutul de magistrat constituțional: „Noi nu am murit nici după dispariția unui miliard din bugetul de stat și nu vom muri nici după aceste 200 de milioane”, a fost declarația făcută de magistrat.

Afirmația făcută de domnul Nicolae Roșca este una inadmisibilă pentru statutul și funcția de judecător al Curții Constituționale, aducând atingere gravă imaginii Curții Constituționale și din considerentele menționate”, a spus Nagacevschi în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Conform Codui jurisdicţiei constituţionale al Republicii Moldova, urmărirea disciplinară a judecătorului Curţii Constituţionale poate fi pornită numai în temeiul unei sesizări, făcute în scris de autorităţile competente să numească judecători în Curtea Constituţională. După primirea sesizării, Preşedintele Curţii numeşte un complet de urmărire disciplinară din doi judecători.

În cazul în care completul de urmărire disciplinară constată că sesizarea nu este întemeiată, cauza se clasează printr-o decizie a preşedintelui Curţii sau a Curţii în ansamblu.

Totuși, dacă completul de urmărire disciplinară constată întemeierea sesizării, va întocmi un raport, pe care îl va remite spre examinare Curţii Constituţionale.

Ascultarea în faţa Curţii Constituţionale a învinuitului este obligatorie.

Curtea Constituţională poate aplica judecătorilor, în funcţie de gravitatea abaterii, următoarele sancţiuni disciplinare: avertisment, mustrare sau chiar ridicarea mandatului de judecător al Înaltei Curţi.

Sancţiunile se aplică prin hotărâre, adoptată cu votul majorităţii judecătorilor Curţii Constituţionale.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile