Logo Realitatea.md

Guvernul va îmbunătăți în anii viitori cadrul de reglementare a activităţii de întreprinzător

13 Aprilie 2018, 11:11 // Economie

Planul de acţiuni pentru implementarea, în anii 2018-2020, a Strategiei reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020 a fost aprobat astăzi de către Cabinetul de miniștri. Măsurile planificate vor asigura un mediu de activitate mai favorabil pentru agenții economici din țară.

Planul prevede continuarea optimizării cadrului de reglementare şi a procedurilor administrative. În domeniul fiscal și vamal, va fi implementat modul de înregistrare online a activităţii independente în Sistemul Informaţional al Serviciului Fiscal de Stat, precum și a contului unic de achitare al contribuabilului. De asemenea, vor fi simplificate și uniformizate procedurile de vămuire a mărfurilor, va fi elaborat un nou Cod vamal, implementat Ghişeul unic la frontieră şi Sistemul computerizat de tranzit.

În domeniul actelor permisive, este planificată deschiderea ghișeelor unice în regiunile țării, pentru a facilita accesul întreprinzătorilor la serviciile necesare. Documentul mai prevede continuarea reformei controalelor de stat, inclusiv reorganizarea Registrului de stat al controalelor, astfel încât acțiunile de control a activității agenților economici să fie planificate și monitorizate la nivel central.

De asemenea, sunt prevăzute acțiuni pentru implementarea Programului pe termen mediu de elaborare a planurilor urbanistice la nivel de localităţi pe anii 2017-2020 și asigurarea accesului liber la normativele tehnice în construcţii.

Alte măsuri vizează îmbunătăţirea comunicării cu reprezentanții comunității de afaceri și a societății civile și implicarea acestora în procesul de elaborare a reformelor în domeniu.

Strategia reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020 este ghidată de trei obiective generale de bază: dezvoltarea unui sistem de reglementare facilitator, dezvoltarea stimulentelor pentru implementarea eficientă a reformelor și îmbunătăţirea comunicării şi încurajarea participării la reforme a părţilor interesate.

Citeste tot despre: Guvernul, întrprinzător, plan, Strategie
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile