Logo Realitatea.md

În cazuri de deces al militarilor, membrii familiei beneficiază de indemnizaţii și unele înlesniri

18 Iulie 2020, 16:53 // Societate

În caz de deces al unui militar angajat în Armata Naţională prin contract, în timpul îndeplinirii obligaţiilor serviciului sau înainte de expirarea unui an de la trecerea în rezervă ca urmare a unei traume suferite în timpul îndeplinirii obligaţiilor serviciului militar, membrii familiei beneficiază, în cote-părţi egale, de o indemnizaţie unică.

Foto Simbol

Ala Diaconu, ofițer de presă al Ministerului Apărării, a declarat pentru IPN că indemnizaţia unică este echivalentă cu solda lunară cuvenită în luna decesului sau a trecerii în rezervă, pentru o perioadă de 10 ani. Modul şi condiţiile de plată a indemnizaţiilor se stabilesc de către Guvern.

Dacă militatului i-a fost oferită locuinţă de serviciu, în cazul decesului acestuia, familia sa nu poate fi evacuată, în decurs de trei ani, fără acordarea unei alte locuinţe dacă nu dispune de locuinţă pe teritoriul Republicii Moldova. Familia beneficiază de asistenţă medicală în instituţiile medico-militare, conform legislaţiei în vigoare.

Copiilor de militari, la locul de trai, li se oferă cu prioritate locuri în instituţiile de învățământ preşcolar şi de cultură generală, precum şi în taberele de odihnă.

Funeraliile militarului decedat în timpul îndeplinirii obligaţiilor serviciului militar se efectuează din contul unităţii militare.

Amintim că, la data de 3 iulie, locotenentul major Ivan Ciobănica, care activa în Armata Naţională din anul 2012, a decedat în urma unui accident în timpul executării obligațiunilor de serviciu în Tabăra Militară 142. Locotenentul a sărit în ajutorul militarilor pentru a opri o blindată, aflată în reparație, căreia îi cedase frâna. Ca rezultat, Ivan Ciobănica a fost strivit între două unități de tehnică militară. Ofițerul a fost transportat imediat la spital unde, din cauza traumelor primite, a decedat.

Din anul 1993, în Armata Naţională au fost înregistrate 10 accidente în timpul executării obligațiunilor de serviciu soldate cu decesul militarilor.

 

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile