Logo Realitatea.md

Inițiativă legislativă: Două zile de vot pentru moldovenii de peste hotare (VIDEO)

06 Octombrie 2020, 11:16 // Politica

Deputații Pro Moldova propun un proiect de lege privind modificarea Codului electoral, astfel încât cetățenii moldoveni din diasporă să poată vota două zile – sâmbătă și duminică în cadrul alegerilor.

Despre aglomerația în secțiile de vot peste hotare se vorbește din 2016, despre pericolele infectării și riscul ca cetățenii noștri să nu poată vota din cauza restricțiilor de circulație vorbesc toți politicienii de jumătate de an. Sper că acest proiect să fie pus pe agenda Legislativului cât de curând, deoarece este expresia voinței declarate a majorității formațiunilor parlamentare", a declarat președintele Pro Moldova, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, Andrian Candu a cerut organizarea, în cel mai scurt timp, a unor audieri în plenul Parlamentului a Comisiei Electorale Centrale și a responsabililor din cadrul Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică despre măsurile care se întreprind pentru asigurarea securității alegătorilor în ziua scrutinului prezidențial, în contextul pandemiei.

„A ajuns subiect de bancuri deconectarea Parlamentului din procesul de luare a deciziilor. Cred că guvernarea de moment înțelege că această situație alimentează suspiciunile de concentrare a întregii puteri într-o singură mână, fapt ce ar putea compromite puternic legitimitatea guvernării și ar avea impact asupra alegerilor. Din acest motiv, luând în calcul instinctul de autoconservare mai curând, decât rațiunea, fac apel la deocamdată majoritatea parlamentară să convoace ședința Parlamentului și să discutăm despre aceste subiecte vitale pentru locuitorii țării", a precizat Andrian Candu.

Menționăm că modificări în legislația electorală pentru extinderea perioadei de vot, în contextul pandemiei, au fost efectuate recent în România, Cehia, Estonia, Canada. Totodată, avizul comun al Comisiei de la Veneția și OSCE/ODI este favorabil propunerii de vot pentru două zile, iar CEC ar urma să instituie reguli clare, care să asigure securitatea și integritatea procesului de votare din străinătate.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile