Logo Realitatea.md

Israelul scapă de pandemie? Oamenii de știință vorbesc despre posibila imunitate colectivă împotriva coronavirusului

14 Aprilie 2021, 16:55 // În lume

Locuitorii din Israel aproape că au încetat să se mai infecteze cu COVID-19. Oamenii de știință au început chiar să vorbească despre obținerea „unei imunități colective”. În luna mai, țara va fi redeschisă pentru turiști, dar numai pentru cei vaccinați. Numărul de noi infecții cu coronavirus în Israel a scăzut sub 200 de cazuri pe zi, iar proporția testelor pozitive pentru COVID-19 a scăzut la un nivel record de 0,3%, potrivit informațiilor relatate de Ministerul Sănătății.

Anterior, Israelul a înregistrat scăderi de până la 3 890 de cazuri active de coronavirus din țară. Declinul rapid al numărului de cazuri continuă încă din 5 februarie, când au fost înregistrate 84.784 de cazuri active de COVID-19.

De când Israelul, grație unui acord încheiat cu compania Pfizer, a început să vaccineze populația într-un ritm rapid, 5,3 milioane de persoane au primit vaccinul, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din populația țării. Alte 830 de mii de oameni au avut coronavirus, ceea ce înseamnă că deja aproximativ 68% din populația țării ar putea, într-o formă sau alta, să primească imunitate la acest virus, notează BBC.

„Atingerea unei imunități colective la nivel national, poate fi singura explicație pentru faptul că numărul cazurilor a continuat să scadă chiar și după ce a început ridicarea treptată a lockdown-ului din Israel în februarie”, a menționat șeful unui Centru Medical din Israel.

Potrivit informațiilor, numărul cazurilor de boală scade la toate grupele de vârstă, inclusiv la minori, chiar dacă copiii sub 16 ani nu sunt vaccinați.

„În acest caz, Israelul ar putea deveni primul stat din lume care a atins pragul imunității colective”, a adăugat un biolog.

Numărul cazurilor este în scădere, chiar dacă țara este dominată de varianta mult mai contagioasă, cea „britanică” a virusului. Potrivit Ministerului Sănătății, din februarie 2021, aceasta a reprezentat peste 90% din cazurile de îmbolnăvire depistate în Israel.

În acest context, Israelul continuă să slăbească din restricțiile coronavirusului. Astfel, pe 21 februarie, guvernul a oferit cetățenilor vaccinați acces la săli de sport și piscine, hoteluri și instituții culturale, cu condiția să aibă un document special de vaccinare - așa-numitul „pașaport verde”. Pe 13 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat că va elimina și unele dintre restricțiile privind activitatea sistemului de învățământ, iar profesorii se vor putea deplasa liber prin școli.

Totodată, se așteaptă ca în aprilie vor fi anulate restricțiile de a purta măști de protecție pe străzi.

Potrivit actualizărilor, Israelul se va redeschide pentru turiștii străini începând cu 23 mai - în prima etapă, doar pentru un număr limitat dintre aceștia și numai pentru cei care au fost deja vaccinați. Turiștii vor trebui să treacă un test COVID-19 înainte de a urca în avion, iar la aterizare, vor efectua un alt test, împreună cu un test serologic care demonstrează că au anticorpi împotriva virusului.

Citeste tot despre: covid-19, Israel, pandemie, restrictii
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile